Gå til sidens hovedinnhold

Nytt talent fra sjakk-Tromsø

Artikkelen er over 5 år gammel

"Av de som står lengst frem er 13-årige Mads Vestby-Ellingsen et navn å merke seg."

Den tradisjonelle klubbturneringa i Tromsø sjakklubb startet i uka som gikk. Det er over 40 deltakere fordelt på to grupper, noe som er et imponerende antall. Undertegnede har gjort et lite comeback, og skal sammen med andre veteraner som Jan S. Berglund og Frode Bull Jæger, forsøke å gi den yngre garde kamp om klubbmestertittelen. Eller som Tromsø sjakklubbs egen mesterpenn, Jan Roksvold, beskrev deltakerne i den øverste gruppa: «Ei spennende og tildels eksplosiv blanding av ratingkorpulente sølvrygger og glupske ungulver». Og Jan har rett. Stikker man hodet innenfor i sjakklubben er det en stadig lengre kø av unge talenter som har lyst til å gi deg bank.

Av de som står lengst frem er 13-årige Mads Vestby-Ellingsen et navn å merke seg. En kjempeturnering og femteplass på Sortland for noen uker siden, ble etterfulgt av en minst like sterk prestasjon i «Knut Brokstads minneturnering» i Trondheim forrige helg. I den sterkt besatte B-gruppa gikk Mads like godt til topps. Mads har allerede stor posisjonell sjakkforståelse, noe han blant annet viste mot Rune Haug i andre runde. Et strategisk mesterverk som ville gjort en hver stolt, endte til sist opp i følgende stilling:

Mads har hvit og vinnende fordel, men sort har kjempet heroisk og ofret flere bønder. Her spilte han 59…Tb6+ og tårnet sitt rett i slag! Haugs morsomme poeng er at dersom Mads tar tårnet, så har ikke sort flere lovlige trekk til sin disposisjon. Bøndene er fastlåste og kongen kan ikke sette seg selv i sjakk. Stillinga ville da vært det man kaller sjakk patt og remis hadde blitt resultatet. Men Mads hadde selvsagt sett dette komme og lar seg ikke lure. Han spilte rolig 60 Kc2! og etter 60…Txb7 61 a8D vant han i få trekk.

Ellers merker vi oss at to andre 13-åringer, Kirill Fedchuk og Gunnar Lund, gjorde flotte prestasjoner i første runde av klubbturneringa. Kirill med å holde Jan S. Berglund til remis og ikke minst Gunnar med å slå en mesterspiller jeg har lovet Frode og ikke nevne navnet på. Dette er antagelig kun en forsmak på det som kommer. Man fristes til å sitere den nylig avdøde baseballlegenden, Yogi Berra. «The future ain´t what it used to be».

 

Kommentarer til denne saken