Gå til sidens hovedinnhold

Man trenger kun to spillere, et brett og noen brikker

Artikkelen er over 5 år gammel

I forrige uke reiste jeg sammen med formann i Finnmark sjakkrets, Tron Walseth, til Kautokeino. Anledninga var at sjakkmiljøet der har restartet sin gamle sjakklubb og vi var tiltenkt rollen som gudfedre i den symbolske dåpen. Klubben teller rundt 15 medlemmer, men interessen virker god blant innbyggerne i Kautokeino for øvrig. Et eksempel var redaktøren i nærradioen som hadde fått alvorlig tidsnød fordi han måtte følge med på Magnus Carlsen og NRKs VM-sendinger.

På kvelden ble det servert tradisjonell og velsmakende bidos før vi startet på det sjakklige programmet. Formann Walseth hadde fordypet seg i et klassisk parti og demonstrerte varianter og idéer på storskjerm. Dette høstet han velfortjent applaus for. Etterpå ble det arrangert en uhøytidelig hurtigsjakkturnering, hvor praten satt løst og brikkene løsere. Selv om det ikke ble så sterke følelsesuttrykk som under VM i lynsjakk i Berlin, er det sjelden ei sjakkturnering uten kommers. Etter et vilt tidsnødsdrama i 3. runde, ble turneringsleder Walseth tilkalt for å komme til bunns i følgende partiavslutning.

Hvits klokke viste 00.00 og sort krevde seier på tid. Hvit hevdet imidlertid at han hadde rukket å ta sorts tårn på f3 før sort krevde tidsvinst. Da har ikke sort flere brikker igjen og hvit har rett i at remis ville være det riktige resultatet. Men midt i debatten oppdaget så vel spillere som tilskuere at den hvite kongen hadde forlatt brettet. Noe som best kan sammenlignes med at man midt i en straffesparkkonkurranse oppdager at keeperen har forlatt arenaen.

Walseth forsøkte i beste Hercule Poirot-stil å rekonstruere hendelsesforløpet, men ga snart opp. Han dømte klokelig partiet til remis og lattermilde deltakere kunne fortsette turneringa.

Jeg er sikker på at Kautokeino sjakklubb vil etablere seg og få mange gode år. Takk til Bjarne, Johan Klemet og Pål for en særdeles hyggelig kveld. En kveld som også ble en påminnelse om at sjakk spilles overalt og som regel uten tv-kameraer. Man trenger kun to spillere, et brett og noen brikker. I alle fall bør begge kongene være på plass.

 

Kommentarer til denne saken