Gå til sidens hovedinnhold

Machlik-tvillingene kan bli historiske

Artikkelen er over 5 år gammel

Til helga spilles andre av i alt tre helger i årets eliteserie i sjakk. Tromsø sjakklubb fikk en nærmest katastrofal start på årets turnering da de tapte alle tre lagmatchene under første spillehelg i slutten av oktober. Fjorårets fjerdeplass blir derfor vanskelig å forsvare, nå handler det mest om å unngå nedrykk.

Det er flott at Tromsø har et lag i eliteserien. Det viser at det satses riktig og at man også har et klart sportslig fokus. I et større perspektiv er det likevel enda viktigere at byens unge talenter får prøve seg. Det er bare gjennom tillit til de yngste talentene at man på sikt kan skape et nordnorsk superlag som vil hevde seg stabilt i toppen i mange år.

Jeg tipper at to sterke kandidater førstkommende helg er tvillingsøstrene Monika og Edit Machlik. Storesøster Monika gjorde en meget god figur på det norske kvinnelandslaget under lag-EM på Island nylig. Hun fikk mye tillit og avsluttet med tre flotte seire. Ved neste korsvei er også Edit høyaktuell og søstrene vil antagelig utgjøre stammen på et fremtidig norsk kvinnelandslag.

Lillebror Endre bør også være aktuell for eliteserielaget etter flott utvikling og mye godt spill i det siste. Dersom alle blir med til helga blir vi kanskje vitne til to historiske sjakkbegivenheter. Det kan bli første gang tre søsken spiller samtidig på et norsk eliteserielag og det kan også bli første gang to kvinner spiller samtidig på et norsk elitelag. Et bedre vitnesbyrd for det flotte rekrutteringsarbeidet som har blitt gjort over år i Tromsø sjakklubb kan man neppe få.

Vi lar Edit Machlik få avslutte ukas spalte med en fiks kombinasjon fra partiet mot Eszter Arvai fra EM for ungdom tidligere i høst. Edit fant med hvit den eneste veien til vinst med en flott kombinasjon. Finner du godtrekket?

Riktig, Edit spilte 33 Txd3! Det er ikke vanskelig å se at hvits hest nå kan hoppe inn på d7 og spidde sorts tårn og konge. Samtidig må man også beregne konsekvensen av at sort får en farlig fribonde i d-linja. Edit har regnet langt og nøyaktig og etter trekkene 33…exd3 34 Sd7+ Ke7 35 Sxb8 d2 36 Sxc6+ Kd7 37 Sxa5 d1D 38 Lxd1 Sxd1 39 Sb3 har hun et lett vunnet sluttspill. Flott teknikk fra Edit Machlik.

Kommentarer til denne saken