Gå til sidens hovedinnhold

Kvinnen bak «White Chess Set»

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag den 8. desember var det 35 år siden det tragiske drapet på John Lennon og for mange er det en dag for ettertanke og gjennomspilling av gamle Beatles-klassikere. Jeg er på ingen måte ekspert på Beatles, men jeg har en personlig favoritt i skiva «Help!» som kom ut i 1965.

Dette var på en tid hvor Beatlemania var på sitt største og jeg kom til å tenke på en episode fra året etter. I august 1966 ble nemlig det amerikanske mesterskapet i sjakk arrangert i Seattle. Beatles var samtidig på sin tredje USA- turne og skulle den 25.august ha konsert i byen og i nærheten av spillelokalet.

Seattle sydet av fans som var på leting etter sine idoler. Arrangørene av sjakkturneringa ville skjerme deltakerne og lot store draperier dekke til vinduene. Dette virket ikke helt etter planen og fansen trodde plutselig at det var der Beatles befant seg.  Jeg humrer fortsatt til tanken på hvordan sarte sjakknerver må ha hatt det når hundrevis av opphissede Beatles-fans plutselig stod utenfor og dundret løs på vinduene.

Ringo Starr og John Lennon var begge habile sjakkspillere og det var også kunstneren Yoko Ono, som Lennon traff på slutten av 1966. Yoko Ono hadde tidligere på året laget sitt berømte og symbolske «White Chess Set» med kun hvite brikker. Sjakkbordet kan man blant annet se i videoen til Lennons «Imagine».

Det sies at paret var så sjakkinteresserte at da Bobby Fischer ble verdensmester i 1972, så sendte de han sine hjerteligste gratulasjoner sammen med et signert sjakkbrett. For så vidt like symboltungt som om Fischer hadde sendt paret en signert Beatlesplate. Yoko Ono har beholdt sin interesse for spillet og har blant annet vært deltaker i ulike simultanoppvisninger i senere år.

I disse dager er alles oppmerksomhet rettet mot London. Hele verdenseliten med Magnus Carlsen i spissen kjemper om heder, ære og ikke minst noen beskjedne hundretusener kroner. To av de mest kompromissløse deltakerne er russiske Alexander Grisjuk og bulgarske Veselin Topalov. De spiller utelukkende knallhardt på vinst, spesielt mot hverandre. Vi skal se på ei stilling fra 2010 hvor Grisjuk som hvit finner en virkelig flott fortsettelse som blant annet innebærer et dronningoffer.

Dersom oppgaven ble for vanskelig kan du kanskje finne et hint om du nynner med til tonene av Paul McCartneys «The Night Before» fra tidligere nevnte «Help!».

 

Kommentarer til denne saken