Gå til sidens hovedinnhold

Kommer til å slå mange i tiden som kommer

Artikkelen er over 5 år gammel

Forfatter og sjakkentusiast Aage Sivertsen har gjennom to år fulgt Magnus Carlsen og hans nærmeste støttespillere. Det har resultert i boka «Magnus» som nylig ble utgitt på Kagge forlag.  Det er skrevet mange bøker om Magnus i de senere år, og man skulle tro at markedet snart er mettet. Men Sivertsen treffer virkelig blink. Med en presis og innsiktsfull penn forteller han historien om det norske sjakkfenomenet.

Et fokus har naturlig nok vært de siste års triumfer. Bokas bærende element er likevel Henrik Carlsen. Med bakgrunn i mange og innholdsrike samtaler mellom forfatteren og pappa Carlsen, får vi den fantastiske historien fortalt fra innsiden. Den krydres med morsomme anekdoter og blandes ut med alvorlige problemstillinger. For hvordan er det å oppdage at barnet ditt har en helt usedvanlig begavelse og i hvilken grad bør man tilrettelegge for den. Sivertsen tar opp viktige spørsmål og jeg er sikker på at boka vil vekke interesse langt utenfor sjakken.

En av de tingene som gjør Magnus så eksepsjonell er viljen til å vinne. Selv om han allerede har vunnet alt som kan vinnes i sjakk, vil han fortsatt vinne hvert parti og hver turnering. Det blir som Winston Churchill sa det: “Attitude is a little thing that makes a big difference”.

En annen med rett «attitude» og vinnervilje er 10 år gamle Mathias Lind Schouten fra Tromsø.  Mathias er i ferd med å ta nordnorsk sjakk med storm og har gjort flere oppsiktsvekkende resultater i høst. Spesielt imponerende med tanke på at han kun har spilt turneringer i et knapt år.

I klubbmesterskapet har Mathias vunnet de tre første rundene i gruppe B i knusende stil. Han feier voksne og mer erfarne spillere av brettet med en letthet som jeg ikke kan huske å ha sett på mange år. I andre runde hadde han hvit og vi går inn i partiet etter sorts 13…Dh4. Dette ser skummelt ut. Sort truer både løperen på h5 og en slem matt.

Men Mathias har full kontroll og trakk umiddelbart 14 Lg5+!! Et såkalt magnetoffer. Etter 14…Dxg5 15 Sf7+ taper sort dronninga og valgte å gi opp partiet. Sorts trøst må være at det er mange som kommer til å måtte gi tapt mot Mathias i tida som kommer.

 

Kommentarer til denne saken