Gå til sidens hovedinnhold

Eplet faller langt fra stammen

Artikkelen er over 5 år gammel

I ishockey, alpinsport og ikke minst fotball, er det flust av eksempler på barn som følger i sine foreldres fotspor. Men i sjakkens verden skal man lete lenge for å finne eksempler på gode sjakkspillere som får barn som blir minst like gode. Jeg kommer for eksempel ikke på noen stormestre som er barn av stormestre.

Henrik Carlsen er en habil mesterspiller. Han når likevel ikke sønnen til knehasene rent sjakklig. Under Arctic Chess Challenge i Tromsø i august 2007 møttes de to. Dette var antagelig mest festlig for faren som tok det knusende tapet med et stort smil. Henrik hadde slått sønnen i et turneringsparti en gang Magnus var 9 år og 1-1 i innbyrdes score er ikke verst. Så vidt meg bekjent er disse oppgjørene de eneste turneringspartier mellom en far og en fremtidig verdensmester.

En annen god sjakkspillende far var Vasilij Osipovitsj Smyslov. Hans sønn, Vasilij Vasilijevitsj Smyslov (1921-2010), ble i 1957 den 7. offisielle verdensmesteren i sjakk. Vasilij Vasilijevitsj fortalte ofte at han arvet sjakkinteressen fra sin far og at faren hadde en stor samling sjakkbøker. En av de bøkene som faren ga sønnen var Alexander Alekhines My Best Games of Chess 1908-23. Vasilij Vasilijevitsj dro senere frem boka som en av sine favorittbøker og som en stor inspirasjonskilde.

Alekhine var den fjerde verdensmesteren i sjakk. Han døde dessverre under mystiske omstendigheter i 1946, og rakk aldri å møte sin beundrer over brettet. Men det gjorde utrolig nok pappa Smyslov. Under ei turnering i 1912 i St. Petersburg møttes en ung og talentfull Alekhine den rutinerte mesterspilleren Vasilij Osipovitsj og sistnevnte vant i knusende stil.

Vasilij Osipovitsj døde i 1943 og rakk aldri å oppleve at sønnen nådde verdenseliten. Men han har satt sitt preg på sjakkhistorien. Jeg satser en stor neve speciedaler på at han er den eneste som har slått en fremtidig verdensmester i sjakk og også vært pappa og trener for en annen. Han hedres med følgende diagramstilling fra partiet mot Alekhine i 1912. Sort er i trekket.

Sort ser ut til å ha problemer. Den hvite dronninga truer både løperen på c2 og tårnet på d2. Men det fulgte 1…Txg2!+ 2 Kxg2 Lxf5! Une petite combinaison. Dersom hvit tar løperen med tårnet, så henger plutselig dronninga på c1. Dermed er sort to bønder over og har lett vinst.

Kommentarer til denne saken