Gå til sidens hovedinnhold

Aryan Tari ny norsk stormester

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter flott spill i lag-EM på Island ble det i helga klart at 16 år gamle Aryan Tari blir Norges tolvte stormester gjennom historien. Vi gratulerer Aryan med en fantastisk prestasjon som også fikk meg til å tenke på en av sjakkhistoriens mest bisarre episoder.

Under ei internasjonal turnering i Moskva i 1925, brukte verdensmester José Raúl Capablanca en av fridagene til å spille ei simultanoppvisning i Leningrad. Han tapte mot fire av de tretti motstanderne, deriblant den 14-årige Mikhail Botvinnik.

Det er mulig timene på toget ikke var den beste oppladninga, men da Capablanca satte seg til brettet på ettermiddagen 21.november i Moskva var han nok sedvanlig optimistisk. Han skulle ha hvit mot Boris Verlinskij.

Verlinskij var en god spiller med flere respektable turneringsprestasjoner. I likhet med Capablanca var han også født i 1888. Men mens Capablanca var bejublet som en av historiens beste spillere, hadde Verlinskij en helt annen bakgrunn. Han var nemlig født døvstum og lærte seg ikke å snakke før han var i ungdomsårene. Likevel hadde han trosset alle utfordringer og nå satt han ansikt til ansikt mot selve sjakkongen.

Capablancas spill bar preg av en sjelden skjødesløshet, mens det for Verlinskij var sitt livs øyeblikk. Han rev til seg initiativet og snart angrep hans brikker koordinert og målrettet. Etter flere timer og blant annet et avbrudd ga Capablanca opp og sensasjonen var et faktum.

Verlinskijs største prestasjon kom imidlertid i 1929 da han vant det sovjetiske mesterskapet.  For denne prestasjonen ble han som den første i historien utnevnt til stormester av sovjetisk sjakk. Verdenssjakkforbundet FIDE innførte ikke tittelen offisielt før i 1950, men den sovjetiske forløperen var nok ikke mindre symboltung.

Da stjerneskuddet Mikhail Botvinnik vant sovjetmesterskapet i 1931 ble det klart at han var en mulig fremtidig verdensmester. Han burde derfor være den første som fikk tittelen. Løsningen ble like enkel som den var brutal. Det sovjetiske sjakkforbundet strippet like godt Verlinskij for tittelen og ga den til Botvinnik som den «første» i 1935. En tragedie for Verlinskij som aldri fikk oppreisning for denne uretten.

Jeg hedrer han med ei diagramstilling fra partiet mot Capablanca. Etter verdensmesterens 14. trekk, kunne Verlinskij faktisk fått avgjørende fordel med en taktisk lekkerbisken. Ser du den?

Verlinskij ble således den første og eneste som har fått og mistet stormestertittelen. Som en mer morsom kuriositet kan også nevnes at Taris stormestertittel ble klar på dagen 90 år etter Verlinskijs triumf mot den store Capablanca.

 

Kommentarer til denne saken