Gå til sidens hovedinnhold

Tromsøs største sjakktalent slo verdensmester

Artikkelen er over 4 år gammel

Likevel er Tor Fredrik litt skuffet.

Det ble nemlig ingen IM-tittel på stortalentet Tor Fredrik Kaasen i turneringen World’s Youth Stars i Kirishi i Russland, ca 115 kilometer sørøst for St. Petersburg.

14-åringen endte på sjuendeplass med seks poeng etter endt turnering, der 12 unge talenter konkurrerte. 

- Jeg er skuffet over plasseringen, men fornøyd og glad for måten jeg spilte. Jeg klarte ikke kjempe helt i toppen. Da var det greit at det endte som det gjorde. Og så er jeg veldig glad for at jeg har fått oppleve et så kult og profesjonelt arrangement,  sier tromsøgutten om prestasjonen som var litt under forventet.  

Sterk avslutning

Men på tross av at IM-tittelen glapp for Kaasen, var det klasse over avslutningen. Kaasen klarte å slå fjorårets turneringsvinner - og verdensmesteren i årsklassen over seg. Kaasen henviste nemlig armenske Aram Hakobyan til tredjeplass med seieren i siste runde.

Kiril Shubin (2287) vant ungdomsturneringen med 7,5 poeng på de 11 rundene, foran Sergei Lobanov (2429) på samme poengsum. Armenske Aram Hakobyan (2449) tok tredjeplassen med 7 poeng. Det skriver Mattogpatt.no

Eneste inviterte fra Skandinavia

World's Youth Stars er en del av en serie på tre turneringer i European Youth Grand Prix med noen av kontinentets fremste sjakktalenter under 16 år. Tromsøgutten var den eneste fra Skandinavia som ble invitert til Kirishi for å delta på World's Youth Stars.

Tromsø-gutten fikk invitasjonen etter å ha gått fra en rating på 1927 i oktober til 2468 i februar i år, en sensasjonell klatring.

Den andre turneringen i serien spilles i Jermuk, Armenia i oktober. European Youth Grand Prix avsluttes i Kirishi igjen i mai 2018.

Begynte som sjuåring

Tromsøgutten betegnes som byens største sjakktalent noensinne. Men han har allerede flyttet fra Tromsø. Grunnen: For å bli best mulig i sjakk.

- Jeg trives veldig godt i Oslo. Det eneste jeg savner er vennene mine i Tromsø, sier Kaasen, som sier han er en helt vanlig 14-åring.

- Det eneste som skiller meg fra mange andre, er at jeg spiller sjakk noen timer om dagen.

Det var ganske tilfeldig at han startet med sjakk.

- Det var ikke noen i familien som spilte sjakk. Mamma kan ikke sjakk, pappa spiller litt, men det var ikke mye hjelp i det, annet enn at han hadde et sjakkbrett hjemme og lærte meg litt i starten, sier Kaasen og ler.

Dermed startet sjuåringen på sjakkurs. For å lære litt mer. 

- Jeg gikk på kurs til jeg var 13 år, sier Kaasen, som tidlig oppdaget at sjakkspilling var moro.

Lystbetont

- Det har hele veien vært lystbetont. Det tror jeg er veldig viktig for å bli god i sjakk. Man må like spillet. Det er et så psykologisk spill, at man kan ikke presses til å bli god. Det må komme av seg selv. Om man liker spillet, vil man bli god med tida, sier han.

- Hvordan oppleves det å bli sammenliknet med Magnus Carlsen?

- Det er jo stas, men jeg tenker heller på mitt eget sjakkspill. Jeg vil ikke bli høy på meg selv, sier han.

Men han har satt seg klare mål: Han vil bli GM (stormester) før han fyller 18 år.

Tor Fredrik hadde med seg pappa Einar Kaasen til Russland.

- En av fordelene med sjakk er er man får reise til mange steder, samt møte masse folk. Det er fint å ha pappa med. Han snakker med absolutt alle og klarte å bli godt kjent med folk i Russland - også de som nesten ikke snakket engelsk.

Kommentarer til denne saken