For en måned siden flyttet fjorten kunstnere, blant dem sju russere, inn på den gamle marinebasen Olavsvern. Sammen laget kunstprosjektet Nothing will grow together because nothing belongs together som åpnet forrige helg.

Utsolgt åpning

- Det ble så bra! sier Maria Danielsen fra Kurant, som har kuratert utstillinga sammen med Camilla Fagerli, Natalya Smolianskaya og Ekaterina Golubina.

Åpningsfesten i et lagertelt utenfor fjellanlegget. Dj: Per Martinsen. Foto: David Gonzales, 7 minus Media

Russisk gjenklang i marinebasen

- Det ble en braksuksess. Alle 292 plassene på ferga fra sentrum til ubåtdokken var utsolgt og vi opplevde stor pågang fra folk som prøve å skaffe seg billetter. Åpninga ble spektakulær og alt gikk som en drøm.  Insomnia-festivalen hadde åpningsfest, folk danset til halv fire på natta og Hildr serverte mat til det var tomt. Det gikk i det hele tatt mye bedre enn vi hadde tort å håpe på. Mandag begynner vi å rigge ned  utstillinga, så i helga er siste sjanse til å se den.

Selv om de fleste av kunstnerne har reist hjem, blir det liveopptredener også i helga, samt lyd- og videoopptak fra åpningshelga. Inngangsbilletten er hundre kroner rimeligere, men man må komme seg til Olavsvern på egen hånd.

Performance av Ekaterina Vasilyeva og Hanna Zubkova. Foto: David Gonzales, 7 minus Media

Skussmål

- Hva konkluderte kunstnerne med før de dro?

- Noen hadde nok tungt for å fordøye alt og sa at de skulle bruke tid og skrive noe om opplevelsene de hadde vært med på. Det var en spesiell måned med fritt leide inn og ut av Olavsvern. Jeg tror de hadde det veldig spesielt og fint. Alle har i alle fall gitt kjempegode skussmål og uttrykt takknemlighet, og vi tok godt vare på dem, sier Danielsen.

 

Kirsten Astrup "Nightclub Torpedo". Foto: David Gonzales, 7 minus Media

- Kan man gjenta prosjektet med nye kunstnere?

- Det vil tida vise, men det er veldig hyggelig at Ingeborg Breines, co-president for Det internasjonale fredsbyrået IPB, har invitert oss til å komme og lage utstilling på den store fredskonferansen i Berlin i 2016. Det skjedde etter at vi hadde presentert prosjektet på den internasjonale fredskonferansen som gikk av stabelen på Universitetet i Tromsø, sier Danielsen og legger til at de ikke har rukket å ta stilling til invitasjonen.

 - Hva med Olavsvern som framtidig arena for kunst og kultur?

- Kanskje er det ikke utelukket.

Nothing will grow together because nothing belongs together er åpen lørdag og søndag fra 12-17.

 

Kirsten Astrup "Nightclub Torpedo". Foto: David Gonzales, 7 minus Media