Silje Theodorsen (23) fra Kvaløysletta Skilag og Team Nord-Norge leverte et meget sterkt åpningsløp på Beitostølen fredag, da kvinnene gikk sin 10 kilometer klassisk.

Vinner Marit Bjørgen var som ventet i en helt egen klasse, og krysset målstreken samtidig som nummer to Heidi Weng, som dermed endte halvminuttet bak.

Theodorsen gikk jevnt og godt, og endte i mål på en sterk sjuendeplass. Det står i sterk kontrast til den vanskelige fjorårssesongen, som startet med en 27. plass på samme distanse på Beitostølen.

Avstanden opp til Bjørgen, som ikke gikk i fjor, ble på ett minutt og 36 sekunder, men sammenlikner man med noen av de andre storløperne er oppturen svært tydelig for Theodorsens del.

I fjor kom hun inn 3.19 bak Ingvild Flugstad Østberg, som vant den gangen. Denne fredagen var avstanden til Flugstad Østberg nede i 55 sekunder.

Det var over tre minutter opp til Heidi Weng i 2016. I 2017 var avstanden bare litt over minuttet. Og de to minuttene det i fjor var opp til Kathrine Harsem var denne gangen kuttet ned til under halvminuttet.

 

– Har vært to tøffe år

Det er med andre ord liten tvil om at Theodorsen har funnet en god oppskrift igjen etter returen fra rekruttlandslaget til Team Nord-Norge.

– Det har vært to ganske tøffe år. Det er fantastisk å starte sesongen sånn som dette, smilte Theodorsen til NRK etter målgang.

– En fantastisk laginnsats som er kjempemotiverende, sa hun videre om innsatsen til Team Nord-Norge som helhet.

Anna Svendsen gikk inn til en 11. plass, halvminuttet bak Theodorsen og 2.05 bak Bjørgen etter at hun fikk det litt tøft mot slutten.

Emilie Kristoffersen ble nummer 17, som er en pen plassering for henne i klassisk, 2.37 bak Bjørgen.

Lovise Heimdal fikk det litt tøft i løypene og vinden på Beitostølen, og endte som nummer 21, tre minutter og 12 sekunder etter Bjørgen i mål.

Alle disse plasseringene er likevel også forbedringer i forhold til 2016-distansen på Beitostølen – der Svendsen ble nummer 14, Kristoffersen nummer 19 og Heimdal nummer 22. Og både Svendsen, Kristoffersen og Heimdal knappet litt inn på avstanden til en løper som fjorårsvinner Flugstad Østberg sammenliknet med i fjor.

 

Kan bli aktuell for verdenscup

Nordlys fikk fredag snakke med en strålende glad og fornøyd 23-åring da måltidet etter målgang skulle inntas.

– Det gikk over all forventning, det må jeg si. Jeg er ikke kjent for å være noen førjulsstjerneløper, så jeg ble veldig glad da jeg kom i mål, sier Theodorsen, som mener hun kan ha hatt godt av de tøffe sesongene hun har lagt bak seg.

– Det er veldig godt å kjenne at ting fungerer igjen. Jeg har brukt de årene der det har buttet litt imot til å lære hva jeg ikke skal gjøre. I fjor gamblet jeg nok litt. Man vil jo hele tida finne ut hvor mye kroppen tåler, og i fjor bikket det litt over, forteller Theodorsen til Nordlys.

Hun er ikke i tvil om at returen til Team Nord-Norge har vært positiv for henne etter en periode på rekruttlandslaget.

– Det har vært veldig motiverende og givende å komme tilbake. Det er en kjempebra gjeng her som trener veldig godt sammen. Langrenn er en individuell idrett, men du blir ikke god alene, sier tromsøjenta.

Sjuendeplassen fredag, spesielt hvis den følges opp med gode konkurranser på sprinten lørdag og fristil søndag, kan komme til å blande henne inn i diskusjonen om en plass i verdenscupen allerede i Kuusamo neste helg, tror trener Kristian Skogstad.

– Det er jo ledige plasser der. Her startet seks landslagsjenter og Silje ble nummer sju. Kuusamo får egentlig være en bonus hvis det blir noe der, men jeg vet at hun har veldig lyst til å gå på Lillehammer helga etter, sier Skogstad.

 

– Ennå litt i sjokk

Det velger hun selv å tenke lite på foreløpig.

– Etter de resultatlistene du så på Beito i fjor er jeg ennå litt i sjokk nå. Jeg må bare nullstille og prøve å levere en god sprint i morgen. Alt annet tenker jeg ikke på, sier Theodorsen.

Skogstad satte stor pris på å se 23-åringen i godt, gammelt slag igjen i løypene på Beitostølen fredag.

– Det var veldig artig å se. Det er en helt annen jente som går på ski nå enn i fjor, sier Skogstad, som ikke vil ta for mye av æren selv som Team Nord-Norge-trener.

– Hun følger en plan som er veldig fornuftig – og nå har hun trygge omgivelser rundt seg og slipper en del av reisinga, men jeg tror ikke vi skal påberope oss å være bedre enn noe landslag, sier Skogstad.