Gå til sidens hovedinnhold

Silje og Øystein vant pris for undersøkende journalistikk

Arbeidet med «Underslag i Tromsø kommune»-saken ble belønnet med Amedias pris for beste undersøkende journalistikk 2019.

Fredag vant Nordlys og journalistene Silje Charlotte Solstad og Øystein Barth-Heyerdahl Amedia-prisen for beste undersøkende journalistikk for «Underslag i Tromsø kommune».

I juni 2019 kunne Nordlys avsløre hvordan ansatte i Tromsø kommune hadde kjøpt inn og videresolgt kommunale eiendeler til privatpersoner – og puttet fortjenesten i egen lomme. Opplysningene Nordlys gravde fram førte til en stor intern gransking av kommunale regnskap og endte med politianmeldelse og avskjedigelse for to kommunalt ansatte. En tredje kommuneansatt – en kommunaldirektør – valgte å forlate stillingen sin, etter å ha kjøpt dekk hos en av de siktede i saken.

NORDLYS AVSLØRER: Sjef solgte kommunale eiendeler på Facebook. Innbetalingene gikk til hans egen konto

– Pressen skal være den fjerde statsmakt. Det ligger i vårt samfunnsoppdrag å se til at våre felles midler blir forvaltet på en skikkelig måte. Her har vi avdekket at offentlige penger har havnet i private lommer. Da er det betryggende å se at det får konsekvenser, både i denne konkrete saken, men også på systemnivå i kommunen, sier Øystein Barth-Heyerdahl.

– Krevende

I sin begrunnelse skriver juryen, som besto av Stig Finslo (juryens leder), Elin Floberghagen, Eivor Jerpåsen, Eivind Fjellstad og Hallgeir Westrum blant annet:

«Prisen for beste undersøkende journalistikk går til en redaksjon som arbeider mye og godt for å beskrive det som skjer i samfunnet der avisas lesere bor og lever. Noe av dette kan være både vanskelig, krevende og omfattende å gripe fatt i. Uten medarbeidere med erfaring, utholdenhet, pågangsmot og evne til å se sammenhengene, er det lite sannsynlig at årets vinnerbidrag hadde blitt laget. Heldigvis hadde Silje Charlotte Solstad og Øystein Barth-Heyerdahl i Nordlys dette da de avslørte systematiske og omfattende underslag i Tromsø kommune.»

De to journalistene er glade for å ha fått utmerkelsen.

– Det er en fin klapp på skulderen som inspirerer til å jobbe mer med slike større prosjekter. Ekstra hyggelig er det å bli lagt merke til av kolleger både innenfor og utenfor eget dekningsområde, sier Barth-Heyerdahl.

Kilder til Nordlys: Kommunale dekk for over en halv million kroner er borte

Grundig arbeid

Juryen legger særlig vekt på det grundige arbeidet som ble gjort, og de ulike metodene som ble brukt.

«Det som startet med en tilforlatelig nyhetsreportasje om hvem av de ansatte i kommunen som fikk utbetalt mest i lønn og godtgjørelser, utviklet seg til å bli en avsløring av hvordan ansatte solgte kommunale eiendeler og puttet pengene i egen lomme. I etterkant av nyhetsreportasjen ble det kjent at det i en avdeling fantes en uregistrert internkontrollrapport som beskrev overforbruk, brudd på økonomiske retningslinjer og kjøp av dyrt utstyr uten reelt behov,» skriver de, og fortsetter:

«Med utgangspunkt i dette la de to Nordlys-journalistene ned et imponerende kartleggingsarbeid der kommunens regnskap ble sjekket linje for linje. De gikk gjennom overtidslister, fakturaer og underbilag. Alle innkjøp av dekk og felger til samtlige kommunale kjøretøy i en treårsperiode ble kartlagt og kryssjekket. Slik dokumenterte de at dekk, felger, mobiltelefoner, arbeidstøy, vernesko og verktøy ble solgt gjennom anonyme og åpne Facebook-profiler.»

Underslagssaken i kommunen: Betrodd medarbeider på rådhuset og sentral sjef handlet dekk. Totalsummen er nå 1,5 mill.

Offentlig informasjon

Silje Charlotte Solstad forteller at duoen først og fremst brukte den klassiske innsynsbegjæringen.

– Alle har etter offentlighetslova rett til å få ut offentlig informasjon og vår jobb er å gjøre dette på vegne av lesere og samfunnet rundt oss. Vi ønsket å se nærmere på interne rapporter og regnskap, og det fikk vi. Offentlig bruk av midler skal tåle dagens lys. Etter hvert viste det seg at noen deler av kommunens forvaltning av midler og materiell slett ikke tålte det lyset, sier Solstad.

I februar i år ble det også kjent at nok en kommunal leder ble avskjediget fra sin stilling etter avsløringene i avdelingen. Avskjedigelsen skal opp i rettssystemet.

– Framover er det forventet at politiet skal konkludere i en eventuell tiltale. Vi kjenner til at saken er i avsluttende fase hos politiet. Når saken eventuelt ender i en tiltale, vil den berammes i rettssystemet. Vi følger utviklingen i saken, så klart, sier Silje Charlotte Solstad.

Kommentarer til denne saken