Tidligere ordfører Sigmund Steinnes er død: – Han var en samfunnsbygger

DØD: Sigmund Steinnes har gått bort, kun 59 år gammel. Den tidligere Storfjord-ordføreren minnes som et samfunnsmenneske med stort engasjement.

DØD: Sigmund Steinnes har gått bort, kun 59 år gammel. Den tidligere Storfjord-ordføreren minnes som et samfunnsmenneske med stort engasjement. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sigmund Steinnes, Ap-politiker, tidligere ordfører i Storfjord og Lavkarittets «far», måtte gi tapt for kreftsykdommen.

DEL

Steinnes sovnet stille inn torsdag i forrige uke, 59 år gammel.

– Han har vært kreftsyk. Han fikk først beskjed om at han var frisk, men så var han ikke det likevel. Da han kom inn til senere kontroll, hadde kreften spredt seg, forteller Bjørn Inge Mo.

Et samfunnsmenneske

Mo var ordfører for Ap i Kåfjord i perioden 2003 til 2015. I fire av disse årene var også Steinnes ordfører i nabokommunen Storfjord, før han ga kjedet videre til Knut Jentoft fra Tverrpolitisk liste etter valget i 2015. Mo kjente Steinnes godt – både fra politikken og på privaten.

– Han var en samfunnsbygger. Et organisasjonsmenneske på sin hals, sier Mo og viser til Steinnes' virke som tillitsvalgt i Statens vegvesen, aktiviteten hans i lag og foreninger og hans politiske engasjement.

– Jeg vil minnes ham som et ordentlig samfunnsmenneske. En god venn som alltid stilte opp. Han tenkte de lange tankene, var visjonær og så framover. Mine tanker går i disse dager til hans nærmeste, sier Mo.

Saken fortsetter under bildet.

VENN: Bjørn Inge Mo kjente Steinnes godt – ikke bare gjennom politikken, men også privat.

VENN: Bjørn Inge Mo kjente Steinnes godt – ikke bare gjennom politikken, men også privat. Foto:

Fant tidlig tonen

Steinnes var som veteran å regne i lokalpolitikken i Storfjord. Han ble først valgt inn i kommunestyret i 1991 og satt der fram til 2003. Deretter ble det pause fra politikken i åtte år, som ansatt i både Statens vegvesen og Mesta. I 2011 gjorde han comeback og ble valgt som ordfører i Storfjord. Våren 2015 satte han også fire måneder på Stortinget som vararepresentant.

Knut Jentoft, Steinnes' etterfølger som ordfører i Storfjord, stemmer i. Han husker da han ble kjent med Steinnes, gjennom arbeid i formannskapet i Storfjord kommune for kanskje 20 år siden.

– Allerede den gangen fant vi en veldig god tone. Selv om vi var fra forskjellige partier – jeg fra Ap, han fra Skibotn folkeliste – hadde vi det samme politiske grunnsynet. Han gjorde et veldig godt inntrykk. Han var en veldig aktiv politiker som brydde seg om mennesker. Sånn har han arbeidet hele tiden, egentlig, sier Jentoft.

Engasjert i idretten

Jentoft brøt til slutt med Ap i striden om nytt sykehjem i Skibotn. Han og Steinnes var ikke enige, men det endrer ingenting i Jentofts syn på sin tidligere partikollega.

– Han var en utrolig flott fyr med et stort hjerte for mennesker, sier Jentoft og nevner Steinnes' engasjement i den lokale idretten i Storfjord – ikke minst for Lavkarittet, det årlige, populære terrengsykkelrittet fra Hatteng til Skibotn.

– Han var en ildsjel, minnes Jentoft og fortsetter:

– Selv om vi i en periode var politiske motstandere, vil jeg si at han også var veldig stor på det. Han lot ikke det farge forholdet mellom oss. Han var en person å se opp til, et stort menneske.

Sigmund Steinnes begraves fra Skibotn bedehuskapell førstkommende fredag.

Artikkeltags