Gå til sidens hovedinnhold

Sier opp avtalen med covid-19-helikopteret

Artikkelen er over 1 år gammel

- Det er ikke lenger behov for et ekstra helikopter øremerket transport av pasienter med covid-19. Smittesituasjonen er nå mer oversiktlig enn i mars og luftambulansetjenesten har selv fått bedre kapasitet til å transportere koronapasienter, melder helseforetaket Luftambulansetjenesten HF.

Det var i mars at helseforetaket inngikk kontrakt med Lufttransport om innleie av Super Pumaen, som frem til da hadde gått i islandsk kystvakttjeneste.

- I mars var smittespredningen uoversiktlig, relativt høy og luftambulansetjenesten hadde ikke tilstrekkelig kapasitet for trygg transport av smittefarlige pasienter. For å beskytte mannskap og behandlere var det behov for å legge de sykeste pasientene i plasskrevende transportkuvøser under transport, skriver LAT HF onsdag.

De skriver videre at de nå har laget nye prosedyrer og tiltak for å fly koronapasienter i luftambulansetjenestens egne fly og helikoptre.

Alle redningshelikoptre har fått transportkuvøser, og kan dermed løse slike oppdrag over hele landet.

- I tillegg har Luftambulansetjenesten HF leid inn et Dash-8 fly fra Widerøe som kan fly pasient i transportkuvøse, ledsaget av smittevernteamene ved Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset Nord Norge. Flyet står på 24 timers beredskap i Bodø, skriver LAT HF.

Fra 1. april til dags dato har det innleide Super Puma-helikoptret vært benyttet til fem koronaoppdrag og et annet smitteoppdrag med transportkuvøse. Det har i tillegg vært i drift når Norsk Luftambulanse har hatt sine maskiner ute av drift.

– Vi takker Lufttransport og deres mannskap som har løst dette oppdraget på en god måte. Vi må også berømme smittevernteamet ved Universitetssykehuset Nord Norge som på svært kort tid opprettet beredskap for covid-19-transporter i kuvøse, skriver Øyvind Juell i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken