Gå til sidens hovedinnhold

Setter inn fem ekstra ambulansefly

Artikkelen er over 1 år gammel

Fire av elleve ambulansefly er fortsatt ute av beredskap, og feilen er ennå ikke funnet. For å bedre situasjonen settes det inn fem ekstrafly.

Det forteller direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Juul vil luftambulanseoperatøren Babcock hente inn tre fly fra Sverige, hvorav ett også kan lande på kortbane. I tillegg hentes det inn to kommersielle jetfly. Det ene er allerede i drift, mens det siste hentes inn på torsdag.

«Rimelig bra» situasjon

Administrerende direktør Lars Vorland i Helse nord sier det dermed vil være en «rimelig bra» situasjon resten av uken.

– Dette er en alvorlig situasjon, men siste døgn har det gått rimelig greit. Men vi er bekymret for de to neste dagene, for det er meldt dårlig vær, og da kan det være så dårlig at luftambulansen må stå på bakken, sier han.

– Uhell kan skje, og folk kan dø under transport også i normale tider. Vi gjør alt vi kan for at dette skal være så normalt som overhodet mulig, men det er en vanskelig situasjon.

Les også

Babcock reagerer på at media har fått informasjon om avvik i flyambulansetjenesten

Babcock har ikke sett avviksrapport

Ifølge ferske tall fra UNN er det registrert 286 avvik siden Babcock overtok ansvaret for ambulanseflytjenesten 1. juli. Dette omfatter avvik der oppdrag har blitt forsinket eller har måttet bli overført fra fly til andre ressurser. Tallene gjelder fra 1. juli til 30. november i år.

I en pressemelding sier Babcock at de ikke kjenner til innholdet i rapporten og derfor har bedt om innsyn.

– Vi forutsetter at denne dokumentasjonen er kvalitetssikret ettersom den er delt med mediene og har bedt om at denne dokumentasjonen blir oversendt til oss snarest, sier Hilde Sjurelv som er driftssjef i Babcock Norge.

På pressekonferansen sa fagdirektør Geir Tollåli i Helse nord at heller ikke helseforetaket var kjent med innholdet, og at de derfor har bedt om en redegjørelse fra UNN om innholdet.

– 286 forsinkelser kan høres mye ut, men vi snakker her om stort og smått knyttet til 2500 ambulanseoppdrag. Også det som skjer inne på sykehuset. Vi har bedt om en redegjørelse for det som er registrert i avvikssystemet, sier han.

Les også

Har kontaktet Lufttransport for å forsøke å løse luftambulansekrisen

Feilen ikke identifisert med sikkerhet

Babcock sa på en pressekonferanse søndag at de beklaget situasjonen. De fire flyene har stått på bakken siden lørdag etter at pilotene meldte at de har opplevd vridning på flyene i forbindelse med landing. Selskapet sa samtidig at de ikke vet når feilen vil være løst og flyene kan være i lufta igjen.

– Det siste jeg har fra Babcock er at de fortsatt jobber med å identifisere problemet, men nærmer seg en løsning, sier Juul i Luftambulansetjenesten.

Problemet skal ifølge Babcock ikke ha vært registrert på de øvrige flyene i flåten.

Et femte fly var også ute av beredskap en stund, men av andre årsaker. Dette er satt inn i tjeneste igjen.

Kommentarer til denne saken