Senjaværingen Arnfinn Johnsens 101 portretter av norske OL-vinnere er kåret til årets beste europeiske portrettfotobok.

Prisvinneren har så vidt landet på fransk jord når vi får tak i ham for en tilstandsrapport.

– Det er spesielt. Det er ganske opplagt en karrierehøydare. Federation of European Photographers er en paraplyorganisasjon for 33 fotograforganisasjoner i 29 europeiske land som representerer 50.000 fotografer. Juryen er satt samme av de beste fagfolkene og du blir bedømt hardt, for å si det sånn.

 

Marit Bjørgen.

Å fortelle en historie

Det var onsdag at FEP – European Photo Book of the Year ble kåret i seks ulike kategorier. Johnsen vant portrettsjangeren med 101 norske OL-vinnere fotografert over tjue år og utgitt av Font forlag i 2013.

– Each face has a story to tell. Turning these pages you discover that you are not only looking but above all listening. This is what being caught by the camera means!

Skriver juryen. Hans egen fotografiske filosofi er at «jo enklere du kan gjøre det, jo bedre».

Bildene blir sterkere jo enklere de er. I mine bilder prøver jeg å komme tettest mulig på disse gullstjernene våre og skildre dem som medmennesker, ikke han eller hun som står og biter i gullmedaljen. Jeg tror det er det som treffer folk, at alleglorien er skrellet vekk.

Skyhet og styrke

– Hvilket portrett er du mest fornøyd med?

– Northug, av flere grunner. Jeg synes jeg har fått til en blanding av den vanvittige styrken og at han egentlig er veldig sky.

Rolling Stones

– Utover Northug, hvilke andre favoritter har du?

– Marit Bjørgen er én. Og Charles Mathiesen (han vant 1500 meter under OL i 1936).

- Hvem drømmer du fortsatt om å fotografere?

– Haha. Nå som jeg har fotografert Aksel Lund Svindal vet jeg ikke om jeg drømmer om noen flere. Han er verdensstjerne. I andre sjangere? Da må det bli en musiker, for det er min store lidenskap utenom fotografi. Keith Richards i Rolling Stones. Ferdig snakka!

Heimover

Når heder og ære er mottatt i Montpellier tirsdag ettermiddag vender Johnsen hjem. Sjøl om det er 38 år siden han flytta fra Gibostad, er Senja fortsatt heime.

- Jeg skal til Senja på torsdag. Og jeg skal ha utstilling på Art Senja, som nå er flytta til Finnsnes, den åpner i august. Og så skal jeg ha en fotoworkshop på Kråkeslottet på Bøvær. Uansett hvordan du snur og vender på det blir Senja alltid heime.

Slik så det ut da Johnsen i 2011 portretterte hjemstedet. Med iPhone og aktmodell.

ARNFINN JOHNSEN (f. 1958)

  •  er en av Norges mest premierte fotografer, og har mottatt en rekke norske og internasjonale priser og utmerkelser for sitt fotografiske arbeid. Blant annet har han blitt kåret til "Årets Fotograf" av Norges Fotografforbund.
  • I 2009 ble Johnsen tildelt en "Bronze Award" og en "Merit Award" i det prestisjefylte fotomagasinet "Black and White" i USA, og samme år fikk han Norges Fotografforbunds aller høyeste utmerkelse: "Gull med Krans".