- Jeg skal få folk til å spise blodpannekaker

SAMKOKT: Matfaglærer Roger Kristiansen (t.v.) og matematikklærer Remy Kristiansen gleder seg til å komme til Tromsø med kokebok og smaksprøver.

SAMKOKT: Matfaglærer Roger Kristiansen (t.v.) og matematikklærer Remy Kristiansen gleder seg til å komme til Tromsø med kokebok og smaksprøver. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mattelærer og matfaglærer kokte i hop bok om gammeldags bygdemat.

DEL

Det finnes ingen formler på fancy fingermat i boka som matematikklærer Remy Kristiansen har skrevet sammen med senjakokk og matfaglærer Roger Kristiansen på Senja vgs i Finnfjordbotn. I «Ærlig mat til hederlig arbeid – og et snev galskap» er det ingen kjapp kosemat og fredagstaco, med mindre byggmelsgrøt eller lettsaltet auar med gulrotstuing kan være noe å nyte til «Nytt på nytt».

- Cluet med boka er ønsket om å ta vare på matkulturen og bygdekulturen fra vår egen oppvekst på Senja for 50 år siden. Vi håper en del folk får «flashback» og prøver seg på å lage ting som gomme, potetlefse og blodpannekaker, forteller Remy Kristiansen.

Best å spise maten

I det fruktbare boksamarbeidet, med 21 oppskrifter på solide matretter kombinert med historier fra bygdelivet, står matematikklæreren for det meste av galskapen og ingenting av det matfaglige. 

- Mine kokekunster begrenser seg til å telle desiliter og holde orden på minuttene som er oppgitt på Toro-pakkene. Fargeblind er jeg også, så jeg kan ikke avgjøre når maten er ferdigstekt, sier han.

Han har imidlertid lang erfaring med å sette god mat til livs, og vet hvordan «ærlig mat» skal smake for å få kropp og sinn til å fungere.

- Jeg delte leilighet med Tore Skoglund en gang i tiden, og kan bare slutte meg til hva han sa om kokekunsten vår: «Vi er dyrisk god å spise begge to».

- Hva er «ærlig mat» for en mattelærer?

- Det er ikke så mye for mattelæreren som for senjaværingen. Jeg distanserer meg veldig fra taco og tapas og hva det nå heter. Vi må bruke de råvarene vi har, og gjøre ting ærlig – bruke den tida det tar å lage maten, sier Kristiansen, som setter fårikål og rømmesurret ørret aller øverst på sin personlige favorittliste.

Liker ikke «fjøslaks»

I boka har han også et matintervju med fargerike Alfred Pedersen på Grunnfarnes. Han setter pris på mye god fiskemat, men er tydeligvis ikke særlig begeistret for oppdrettslaks.

«Der e det kun et begrep som gjelder, nemlig fjøslaks! Får eg servert oppdrettslaks må eg førrlate bordet ugjort. Utseende vekker heller ikke appetitt. Og røykt oppdrettslaks, med kort produksjonstid, har jo en konsistens som gjør at du kan smøre den utover skiva!»

Byr på blodpannekaker

Lørdag kommer Kristiansen-karene til Tromsø for å promotere boka si og servere kulinariske smakebiter. Og for noen smakebiter.

- Vi skal servere blodpannekaker, forteller matfaglærer Roger Kristiansen.

Han tuller ikke, og er trygg på at dette vil slå an hos urbane tromsøværinger, selv om det knapt er noen som spiser dette i dag.

- Ja, jeg er sikker på at jeg skal få folk til å spise blodpannekaker laget på gammelmåten. Jeg skal få det til å se delikat ut, lover han.

- Matlaging er blodig i alvor, kommenterer vittige Remy Kristiansen, og legger til at han har så lite hår at han greier seg med svinekam.

Artikkeltags