Se video lenger ned i artikkelen.
– Det var et spektakulært show han laget foran oss. Den hopper rundt oss i cirka fem minutter og på det nærmeste var den omkring 20 meter fra oss. Det var kjempespennende, sier Svenn Are Johansen til iFinnmark.
Kjæresteparet fra Svalbard, som er på sommerferie i Breivik på Sørøya, fikk natt til søndag et syn litt utenom det vanlige. Det var på vei inn igjen til land etter en fisketur, da de oppdaget noe i vannet foran seg.
– Vi så noe vi trodde var en sel, men da den kom nærmere så vi helt klart at det var en haifinne som stakk opp av vannet, sier Johansen.
«Spekkhoggertriks»
De valgte dermed å følge etter dyret.
– Plutselig kom det store plask foran oss, den gjorde skikkelige «spekkhoggertriks». Vi trodde kanskje det var en spekkhogger, men da vi kom enda nærmere så vi klart at det ikke kunne være det, for den hadde ingen hvite flekker, sier Johansen.
Teksten fortsetter under videoen.
Han sier de måtte opp med Google da de kom tilbake på land for å finne ut av hva de faktisk hadde sett.
– Vi tror det er en brugde, men er ikke sikre, sier han, og legger til:
– De gamle fiskerne vi møtte dagen etter hadde heller aldri sett noe liggende
På Facebook, hvor Emilie først postet mobilbildene, beskriver de fisken slik:
«Den var helt mørkegrå/svart, typisk hai(hale) og noe lang «snute» på størrelse med en voksen spekkhogger».
Verdens nest største fisk
Professor i biologi ved Norges arktiske universitet i Tromsø, Audun Rikardsen, sier han er nesten 100 prosent sikker på at det er en brugde paret har sett.
– Det er verdens nest største fisk, etter hvalhaien. Det er en stor hai, men den er harmløs og spiser bare dyreplankton, sier han.
Han sier arten ikke er uvanlig i norske farvann, selv om de har blitt færre de siste årene på grunn av fangst. Brugden kommer gjerne inn i fjordene om sommeren, forteller han.
– De holder til langs kysten fra Marokko til Finnmark. Selv om arten er vanlig, er det ikke et vanlig syn. Spesielt uvanlig er det med et slikt show og at den hopper på den måten som den gjorde utenfor Sørøya, sier Rikardsen.