Ledelsen ved Scandic ishavshotel i Tromsø måtte brått avslutte en konferansemiddag på hotellet tilbake i april 2015. Det skjedde etter at flere servitører ble seksuelt trakassert av konferansegjester, ifølge LO-nettstedet Frifagbevegelse.no.

Ledelsen ved hotellet bekrefter historien. Servitører ble utsatt for beføling, klyping og verbal trakassering. Restaurantsjef på Scandic, Thomas Fridtjofsen, sier til Frifagbevegelse.no at hendelsen vekket sterke reaksjoner hos de på jobb.

– Det var den første gangen jeg så en av mine ansatte gråte, så ille var det, sier Fridtjofsen.

– Aldri vært så forbanna

Hendelsen skjedde på en konferanse for nordiske renovasjonsarbeidere. Deltakerne var tillitsvalgte og medlemmer i både Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet i Norge, fagforeningene 3F fra Danmark, Svensk Transport og AKT fra Finland.

– Jeg har aldri vært så forbanna på mine fagforeningskamerater, sier konferansearrangør og forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, Ole Einar Adamsrød, til Frifagbevegelse.no.

«To unge servitører, hvorav den ene var under 18 år, ble trakassert av flere av deltakerne. Trakasseringen var først verbal, så utviklet den seg til også å bli fysisk», skriver LO-nettstedet videre.

– Ba alle forlate

Da restaurant-ledelsen ble gjort oppmerksom på hva som skjedde, nektet de selskapet mer servering. Arrangøren ba så alle forlate lokalet.

– Jeg fikk låne en mikrofon der jeg tok et oppgjør med det som skjedde der og da. Jeg ba alle om å forlate lokalet og forklarte hvorfor, sier arrangør Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund.

Stein Guldbrandsen er leder for den seksjonene i Fagforbundets som var på konferansen. Han var selv ikke i Tromsø, men beklager på det sterkeste på vegne av forbundet.

– Det er sterkt beklagelig at dette skjedde. Jeg har heldigvis aldri vært borti noe så alvorlig verken før eller etter denne episoden, sier Guldbrandsen til Frifagbevegelse.no.

Nulltoleranse

I ettertid av hendelsen tok hotelledelsen selv grep, skjerpet egne rutiner og fastslo at det skulle være nulltoleranse for seksuell trakassering av ansatte.

Skjer dette vil serveringen bli avsluttet og lokalene tømt.

- Vi har klare linjer på hvordan dette skal håndteres. Hvis noen er utagerende, vil det bli gitt klar beskjed om at serveringen stenger dersom oppførselen ikke bedres. Vi tar også kontakt med arrangøren, sier hotelldirektør Poul-Henrik Remmer til Nordlys

Han bekrefter hendelsen ved hotellet i 2015, og sier det er særlig ille når helt unge ansatte utsettes for slikt.

- Det er noen som tror de er verdensmestre når de drikker. Men hadde de trakassert noen av våre mest erfarne ansatte, så kunne de endt med blått øye.

Felles regler

Restaurantsjef Thomas Fridtjofsen sier til Nordlys at han ikke kjenner til om andre hoteller og restauranter i Tromsø har samme retningslinjer som Scandic Ishavshotel.

- Det vet jeg ikke. Men de burde absolutt ha det.

Hotelldirektør Poul-Henrik Remmer er også lokallagsleder i NHO Reiseliv samt leder for hotellgruppen i Tromsø. Han har ikke registrert flere lignende tilfeller av seksuell trakassering etter denne konferansen i 2015, men er glad for oppmerksomheten rundt problematikken.

- NHO har også et felles tema om dette, og det er bra vi får mer fokus på det. Kanskje burde også grensene vært enda mer skjerpet.