De første av de nye norske redningshelikoptrene er ferdig bygget. Justis- og beredskapsministeren avduket tirsdag den første AW101-maskinen som skal erstatte dagens velbrukte Sea King.

De nye helikoptrene vil ha høyere hastighet og vesentlig bedre rekkevidde, konstaterer Justis- og beredskapsdepartementet.

– Denne avdukingen markerer oppnåelsen av en milepæl. Våre to første redningshelikoptre er ferdig utviklet og produsert, og er nå klare for testing. Helikopteret vil bli en helt avgjørende ressurs i norsk redningstjeneste, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Seremonien foregikk på fabrikken i Yeovil i England.

Stor og fleksibel kabin som gir plass til mange nødstedte og er velegnet til medisinsk behandling, er en annen fordel med nyvinningen. AW101 har også bedre navigasjons- og søkeutstyr.

De nye helikoptrene skal bli den nye ryggraden i redningstjenesten og erstatte den aldrende flåten av Sea King-helikoptre. De ble anskaffet i 1972 og satt i operativ drift året etter. Senere er to tapte fartøy blitt erstattet og ytterligere to kjøpt inn på 90-tallet.

Norge skal i alt kjøpe inn 16 av de nye redningshelikoptrene. Det første av de nye helikoptrene vil bli levert i mars 2017 og det siste i 2020, opplyser departementet. Da vil den siste Sea King bli faset ut. (NTB)