Åpningen av årets Operafestival i Tromsø ble et strålende eksempel på hva samarbeid over landegrensene kan føre til.

To fremragende solister som nå studerer ved universiteter i Tromsø og Ukraina. Seks unge fiolinstudenter som man skulle tro nesten var ferdig utdannet- og fire mer rutinerte musikere, to på bratsj og to på cello samt dirigent og kunstnerisk leder fra Ukraina, gjorde åpningen så vellykket at de ble belønnet med stor applaus fra et meget fornøyd publikum.

Utsøkte stemmer

Med utsøkte stemmer(sopran og baryton) og et levende kroppsspråk ble vi presentert en form for opera-buffogenren- som ei tid var mer populær enn de tradisjonelle operaforestillingene.

Denne italienske operaen ble uroppført så tidlig som i 1733 og ble en stor suksess innen sin genre. Giovanni har skrevet musikken mens Gennaro Antoni Fredercco har skrevet librettoen.

La Serva Padrona betyr en liten hustyrann, eller et lite huskors. Og det var nettopp dette de to solistene maktet å få fram selv om den ble framført på italiensk.

Strålende solister

Gro-Anita G. Kval, tredjeårs-student med Anne-Lise Sollied og Carlo Allemano på Musikkonservatoriet, er lang på vei i ferd med å utvikle en sopranstemme som kan føre henne langt utenfor Tromsøs grenser. Se opp for den kvinnen! I går kveld var hun strålende.

Ikke mindre dyktig var Jaroslav Papailo med sin barytonstemme. Og samspillet mellom de to fikk fram både humoren og alvoret i denne enakteren.

Dette var en i høyeste grad vellykket åpning av årets Operafestival i Tromsø.

Og etterpå var operastudentene på Skarven på operakafe.