Gå til sidens hovedinnhold

Se den spesielle musikkvideoen -inspirert av Lene Marlin og Espen Linds hitlåt

Artikkelen er over 6 år gammel

Slik vil de ta vare på kvensk kultur og språk

Kvenfolkets dag markeres årlig i blant annet Norge og Sverige.

Like før jul i fjor utga Kvenungdommen en musikkvideo. Sammen med kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere har de spilt inn en egen versjon av «Være en venn».

Ifølge en pressemelding handler versjonen om kvensk kultur, språk og identitet.

Jens Johan Hjort, ordføreren i Tromsø, har også en gjesteopptreden i musikkvideoen.

Humor og alvor

Målet har vært å sette søkelys på kvensk språk, kultur og ungdomsidentitet, og Kveeninuorets nye satsning rettet mot Videregående skole i Troms og Finnmark, står det i pressemeldingen. 

- Vi syntes det var passende å starte med en sang og håper at ungdom vil sette pris på denne blandingen mellom humor og alvor, sier leder i Kveeninuoret, Nora Ollila, som selv deltar i videoen og har ledet prosjektet sammen med Eskild Johansen.

- Vedt å ta vare på

Kvensk er et utdøende språk og fylkeskommunene i Troms og Finnmark, sammen med en rekke kommuner fra Troms og Finnmark og Sametinget, har tidligere i år støttet ønsket fra den kvenske nasjonalminoritetenom å heve kvensk språk til nivå 3 i det Europeiske språkcharteret, står det i pressemeldingen.

- Vi håper selvsagt at staten denne gangen vil lytte til kvenens ønske om å redde språket sitt, vi er mange som mener at språket er verdt å ta vare på som en del av den nordnorske felleskulturen. Denne musikkvideoen skal også sette søkelyset på dette. – sier prosjektleder Eskild Johansen

Kvenfolkets dag blir mandag markert med arrangementer i flere kommuner i Nord-Norge.

Kommentarer til denne saken