Først telte de flere hundre ryper, så fant de tett med scooterspor og blod

PÅ KRYSS OG TVERS: Slik så området ut for de i helikopteret. Innfelt er bilde av blodspor som ble funnet på bakken. Foto: SNO

PÅ KRYSS OG TVERS: Slik så området ut for de i helikopteret. Innfelt er bilde av blodspor som ble funnet på bakken. Foto: SNO Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Statens naturoppsyn (SNO) fløy mandag denne uken over Nassajokka i Kautokeino. De hadde flydd over området kort tid før, og hadde da telt 300 til 600 ryper. Mandag så de derimot store mengder motorspor og blod på bakken under seg.

Det var VG som først omtalte saken.

Pål Prestrud, direktør i SNO, forteller at scootersporene ble oppdaget av to personer fra SNO som fulgte jervspor. 

- De kom over et område der det var kjørt snøscooter på kryss og tvers. De lurte på hva dette var for noe, og landet for å undersøke nærmere. Da fant de blod og fjær etter ryper, sier Prestrud til Nordlys.

Han mener det opplagt at det har vært jaktet ulovlig.

Stor innvirkning

Ifølge SNO-direktøren kan det være snakk om flere lovbrudd. Det er nemlig ikke lov å skyte ryper etter 15. mars. Det er heller ikke lovlige å skyte ryper fra scooter, og det er er ikke scooterløyper i området.

Prestrud forteller at rypene er svært sårbare på denne tiden av året.

- Akkurat nå holder rypene på å etablere seg og reprodusere. Det kan ha stor innvirkning om det viser seg at det er et større omfang på dette, da vil man ikke få det overskuddet av ryper man skal ta av på høsten.

Hvor mange ryper som er tatt ut, vet ikke Prestrud. Det er ett av forholdene som Reinpolitiet nå skal undersøke. Politiet ber vitner som kan ha opplysninger om personer som befant seg i området Nassajokka i Kautokeino i tidsrommet ettermiddag 17. april og mandag den 18. april, om å melde seg for politiet.

- Skremmende

Prestrud forteller at det er sjeldent de kommer over så grundig dokumentasjon på det som kan være ulovlig jakting.

- Det var rett og slett skremmende å se.

Inger Anita Øvregård i Reinpolitiet sier det ser ut som området er støvsugd for ryper.

– Jeg synes dette vitner om, ut fra billedmaterialet som SNO har tatt fra helikopter, at området nærmest er støvsugd for ryper, sier koordinator for reinpolitiet Inger Anita Øvregård.

Og legger til:

– Ut fra spor på bakken hvor man ser blod fra ryper som er felt, er det grunn til å tro at det er tatt ut flere titalls ryper. Eksakt tall er vanskelig å si, men det kan dreie seg mellom 50 og 70 ryper, anslår Øvergård.

Artikkeltags