Alle datasystemer i Helse Nord var nede i en periode torsdag formiddag. Det bekreftet kommunikasjonsrådgiver Jørn Resvoll ved UNN overfor Nordlys klokken 09.33.

- Det er satt rød beredskap og vi sitter i krisemøte nå, uttalte Resvoll.

Tre kvarter senere, klokken 10.15, opplyser UNN at feilen er rettet.

- Det ble innført rød beredskap ved UNN HF i formiddag på grunn av svikt i IKT-systemer i store deler av helseregionen. Feilen er nå rettet og rød beredskap avsluttet, skriver UNN i en melding på sin Twitter-side.

Resvoll opplyser til Nordlys klokken 10.50 at de ikke har fått meldinger om noen alvorlige konsekvenser ved UNN som følge av dataproblemene.

Ukjente konsekvenser

Kommunikasjonsrådgiver Cathrine Giæver i Helse Nord IKT opplyste følgende overfor Nordlys klokken 09.38.

- Det er omfattende nettverksproblemer i hele foretaksgruppen i Helse Nord. Vi i Helse Nord IKT har satt beredskap og jobber for fullt for å løse problemet.

Hvilke konsekvenser dette har hatt for driften ved sykehusene i Helse Nord er foreløpig ukjent.

Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset, sier til Avisa Nordland at dataproblemene ikke har kritiske konsekvenser for driften der.

- Status her og nå, er at de viktigste kliniske systemene er oppe og går, sier hun til AN i 10-tiden torsdag formiddag.

Vet ikke årsak

Helse Nords sentrale kommunikasjonsavdeling vil ikke svare på spørsmål, og henviser til Helse Nord IKT. Også UNN henviser til Helse Nord IKT

- Er det indikasjoner på at dette kan skyldes en tredjepart?

- Vi har foreløpig ingen opplysninger rundt hva som kan være årsaken til problemene, svarte Giæver da Nordlys snakket med henne klokka 09.38.

Helse Nord opplyser torsdag ettermiddag at de nå går gjennom alle systemer for å verifisere at alt fungerer som det skal.

- Hendelsen vil bli grundig evaluert, opplyser helseforetaket.

Nordlys kommer tilbake med mer informasjon.