Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

- Vi føler på et stort ansvar for ikke å ramme passasjerene, og derfor har vi også strukket oss langt for å få et resultat. Vårt mål har vært å komme til enighet, men det har ikke lykkes partene å finne en løsning. Vi beklager dette sterkt overfor passasjerene våre, sier Christian Laulund, leder for Norske SAS-flygeres Forening, SAS-pilotene organisert i Norsk Flygerforbund i en pressemelding.

- Streiken kunne vært unngått dersom SAS hadde vist vilje til å komme oss i møte. I stedet møter vi en SAS-ledelse som mener at deres ansatte skal godta forringede arbeidsvilkår, uforutsigbar arbeidstid og usikkerhet for egen arbeidsplass. Vi ser da dessverre ingen annen mulighet enn å bruke de kampmidlene vi har til rådighet, sier Laulund.

Totalt 315 flyavganger er kansellert - opptil 70.000 passasjerer rammes, skriver VG fredag morgen.

Følgende avganger er foreløpig innstilt fra Tromsø fredag:

  • Tromsø-Oslo kl. 10.20
  • Tromsø-Bodø/Trondheim kl. 11.40
  • Tromsø-Oslo kl. 12.45
  • Tromsø-Oslo kl. 13.50

Følgende flyginger til Tromsø er foreløpig innstilt:

  • Oslo-Tromsø kl. 09.50
  • Trondheim/Bodø-Tromsø kl. 11.10
  • Oslo-Tromsø kl. 12.15
  • Oslo-Tromsø kl. 13.20

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. Noen timer før fristen meldte riksmekler Mats Wilhelm Ruland at det var betydelig avstand mellom partene.

– Det er partenes ansvar å finne en løsning. For at vi skal presentere et forslag, må vi mene at det er utsikter til en løsning som vi tror partene kan godta. Men det er altfor tidlig til at det er aktuelt for oss å gjøre noe slikt, sa riksmekleren ved 21-tiden torsdag.

Selskapet oppfordrer de reisende til å følge med på nettsiden for mer informasjon. På sine nettsider opplyste SAS torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å «minimere konsekvensene for reisende og ansatte».