SAS-pilotene går ut i streik. Det ble klart mandag.

– Dette er veldig dårlige nyheter for våre passasjerer, sa administrerende direktør i SAS Anko Van der Werff til pressen etter at meklingen ikke hadde ført fram.

– Dette var sommeren der alle så fram mot å reise igjen. Dette er veldig dårlige nyheter, gjentok han.

På Tromsø lufthavn er alle avganger etter 13 mandag trolig berørt, ifølge SAS' egen oversikt. Det gjelder fem avganger mandag.

Det første kansellerte flyet er SK1492 som skal gå fra Tromsø til Stockholm klokka 13.55. Tirsdag er trolig alle elleve SAS-fly til og fra Tromsø kansellert.

Også på Bardufoss lufthavn kanselleres flyvningene med SAS.

Over 580 flyginger kansellert

900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark går ut i streik dersom det ikke blir enighet. Og blir det streik fra mandag, vil det ramme flytrafikken til og fra Norge hardt.

Ifølge VG kan hele 60 prosent av SAS-flygingene til og fra norske flyplasser fram til torsdag ryke. Det er 585 av 963 flyginger til og fra Norge.

I Norden vil rundt 45.000 reisende rammes hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Utsatt flere ganger

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.

Partene har meklet siden 13. juni og fristen har vært utsatt en rekke ganger. Lørdag ble fristen utsatt til mandag klokka 12. Nå er det klart at meklingen ikke førte fram og 900 piloter går ut i streik.

– Vi har innsett at SAS ikke vil ha enighet. SAS vil ha streik, sier Martin Lindgren i den svenske pilotforeningen.

Legger skylden på SAS

Lederen for den svenske pilotforeningen legger all skyld på SAS.

– Hva vi enn har gjort, så har vi ikke kommet i mål, sa Martin Lindgren da han møtte pressen mandag.

SAS har varslet at de holder døren åpen for nye samtaler. Lindgren sier at de også håper at de kan komme tilbake til forhandlingsbordet.

– Men at det kreves at arbeidsgiveren flytter seg.

Han ønsker ikke å uttale seg om konkursfaren i SAS.

– Vi har naturligvis fundert over det, men vi står nå opp for våre prinsipper, sier han.

LO-lederen støtter pilotene

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at SAS-streiken ene og alene er ledelsen i flyeselskapet sitt ansvar.

– Her har de holdt sine ansatte for narr over lang tid. Det er veldig beklagelig at ikke var mulig å komme til en løsning, synd for de ansatte i SAS og synd for passasjerene, sier hun til VG.

Hun mener at SAS-pilotene «har strukket seg veldig langt for å komme til en løsning, til tross for at SAS-ledelsen det siste året har gjort dette ekstremt vanskelig».

Hessen Følsvik sier videre at SAS-pilotene ikke bare kjemper for sine egne arbeidsplasser, men også for den skandinaviske arbeidslivsmodellen og prinsipielle rettigheter som gjelder alle arbeidstakere.

– De har LOs fulle støtte.