Gang på gang har Sp-politiker Sandra Borch opplevd å få hatefulle ytringer slengt mot seg på nettet. Gang på gang har hun også tatt seg tid til å kontakte politiet, skrive anmeldelser, for så å oppleve at sakene har blitt henlagt.

– Dette er alvorlige saker, med hatefulle ytringer. Likevel har de blitt henlagt, og politiet sier indirekte at de ikke har ressurser til å etterforske slikt, sier Borch til Nordlys.

Temaet ble først omtalt av nettavisen Medier24.com, etter at Sandra Borch stilte opp under mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø sist helg. Der fortalte hun sine historier foran flere hundre journalister. Mange av dem har fulgt Borchs karriere gjennom mange år.

– Det var spesielt i min tid i rikspolitikken da jeg bodde i Oslo, at jeg ble rammet av hatefulle ytringer, og kontroversielle overskrifter. Etter at jeg returnerte til kommune- og fylkespolitikken i Tromsø, har det roet seg ned.

LES OGSÅ: Max Hermansen har en lettkledd Sandra Borch på veggen. Det synes kalenderpiken lite om.

Forandret

Men Borch er ikke den samme personen som før hun flyttet sørover. All hetsen mot henne har forandret henne som person. Hun vil ikke fronte de store tunge sakene, og hun vil ikke stille til debatt. Bare den siste uken har hun sagt nei til minst to invitasjoner.

– Jeg har helt klart forandret meg. Det har gjort noe med meg som person. Ikke ytrer jeg meg noe særlig, og det er nok lenge siden Nordlys fikk noen pressemelding fra meg, sier hun.

– Er nordnorsk media snillere enn riksmedia?

– Helt klart. Riksmedia jakter de store overskriftene. En gang gikk det så langt at jeg fikk sms fra en journalist i Tromsø. Han ga meg støtte, og det er ganske sterkt å få fra en journalist, sier hun.

LES: Slik reagerer Sandra Borch på pelsdyr-diskusjonen

Trusler

Nå vil Sandra drive lokalpolitikk i Tromsø, og fylkespolitikk for Troms fylkeskommune. Hun vil jobbe med konkrete politiske saker som utvikler regionen.

– Spesielt vil jeg være med å utvikle Tromsø. Jeg vil satse på boligbygging for eksempel.

Men hun har en annen hjertesak, og det er som et resultat av all hetsen og de hatefulle ytringene hun har måttet svelge opp gjennom årene.

– Det må gjøres noe fra politisk hold med ressursene til politiet. Vi er nødt til å få opprettet en seksjon i hvert politidistrikt som jobber med hatkriminalitet på nett.

Sandra har selv et nettverk i ryggen som ivaretar henne når det står på som verst, men hun tenker på alle de andre som opplever det samme, uten å ha noen å støtte seg til.

– Både unge og gamle opplever dette. Mange gruer seg nok til å gå både på skole og jobb, på grunn av de har blitt truet på nettet. Politiet gjør en god jobb, men de er avhengig av at politikerne bevilger ekstra penger til etterforskning.

SANDRA SOVNET: Finn èn feil her

Har angret

Blant sakene Sandra har frontet som hun også har fått mye kritikk for, er da hun involverte seg i pelsdyrdebatten. Hun publiserte et bilde av seg selv iført pelskåpe. Det tok ikke lang tid før debatten eksploderte.

– Har du noen gang angret på utspill du har kommet med?

Det har vært ganger der jeg har sittet i ettertid og tenkt at "dette burde jeg ikke gjort". Kanskje ikke for min egen del, men for mamma og pappa, og resten av familien min sin del. Jeg har aldri bedt om at familien min skulle få gjennomgå i kommentarfeltene. Mine ytringer har gått utover mange andre enn meg selv, og da er det ikke verdt å delta i debatten.

Nå håper hun at rikspolitikerne ser at noe må gjøres for å skape ei preventiv holdning i samfunnet.

– Slik som det er i dag i politiet, klarer de ikke følge utviklinga på nett. Noe må gjøres for å få folkevettet tilbake, og da er det opp til politikerne å bevilge penger.

Borch deltok nylig i TV2-programmet Haterne, der hun konfronterte en av personene som har kommet med hatefulle ytringer mot henne.

Episoden kan du se her. (Ekstern lenke)

Jurist

Nå satser lavangsjenta, som tidligere var leder av Senterungdommen, på et roligere liv i Tromsø. For en måned siden startet hun i ny jobb.

– Da jeg kom tilbake til Tromsø, gjorde jeg ferdig juristutdannelsen min. For en måned siden startet jeg i arbeidstakerorganisasjonen Parat.

I tillegg er hun både på fylkestinget for Troms, og i kommunestyret i Tromsø.

– Jeg har nok å henge fingrene i, sier Borch som titt og ofte tar turen til hjemkommunen i Sør-Troms.

– Jeg gleder meg til å feire jul hjemme.