Da Senterparti-politiker Sandra Borch gikk innom nærbutikken og ble møtt av denne reklamen - igjen - fikk hun nok. I et flammende Facebook-innlegg sier hun i klartekst hva hun mener om norsk avgiftspolitikk og da i særdeleshet om avgiftene på usunn mat som sjokolade og annet godteri.

- Dette er noe som har irritert meg i langt tid. Avgiftene på sjokolade kunne godt vært doblet. I stedet for to for 40, burde en stor plate koste 40 kroner. Dette er feil fokus, det er alltid tilbud på sjokolade og godteri i butikkene, men ikke på frukt og grønt, som det burde være,  sier hun til Nordlys.

Helseproblemer

Hun sier at Norge nå er nødt til å ta dette på alvor.

- Fedmeproblematikken er gått så langt at flere benytter seg av helsevesenet for hjerteproblemer og vektoperasjoner, og til slutt går dette utover andre  samfunnet. Hvis vi ikke justerer kursen, og får dette inn på rett spor, vil ganske mange flere havne i helsekøene på sikt. Vi kan forebygge dette med å sette opp avgiftene på usunn mat, ikke bare sjokoladen, men annet godteri og mat med mye salt i, samtidig som vi kutter avgiftene på sunn mat. I dag er det jo motsatt.

Borch sier hun er enig at det er oppe til oss mennesker selv å bestemme hva man skal putte i kroppen, men at man kan bidra til å endre mønsteret med en aktiv avgiftspolitikk.

- Jeg håper Stortinget kan være med fjerne avgiftene på sunn mat. Det må bli billigere å kjøpe og billigere å lage sunn mat.

Burde ikke vært lov

- Så et lite stykke Norge bør bli dyrere?

- Ja, rett og slett. Jeg synes også at det er feil måte å bruke reklame på, "to for 40", eller "ta tre for to". Det burde ikke være lov.

I Facebook-innlegget skriver hun også at "Overvekt og fedme øker sterkt i den norske befolkningen. Det samme skjer i resten av verden. Parallelt med dette ser vi en økende grad av fysisk inaktivitet i hverdagen. Mange mener vi står ovenfor en global epidemi, med store konsekvenser. Overvekt og fedme er blant de tilstander som er krevende å behandle, både for helsetjenesten og ikke minst for pasienten. Det må derfor legges stor vekt på forebyggingsstrategier blant barn og unge. Da kan ikke sjokoladen i dagligvarebutikker være på tilbud."

- Har du fått kjeft for innlegget?

- Det har jeg sikkert.

- Hvordan er du selv i butikken?

- Husk at jeg kommer fra gård, jeg har fått norske råvarer og sunt kosthold inn med morsmelka. Jeg mener det er kjempeviktig å fokusere på god helse, sier Borch