Statsminister Erna Solberg møter sine nordiske kollegaer, Finlands statsminister Sanna Marin og Sveriges statsminister Stefan Löfven, under den arktiske konferansen Arctic Frontiers.
Det er geopolitikk og gjenopprettingen etter covid-19 som står på agendaen for statsministersamtalen. Det er første gang i konferansens historie at tre statsministere fra Norden treffes.
– Det er en stor styrke for det arktiske samarbeidet at vi får samlet disse tre statsministerne under den arktiske fanen. Det viser betydningen av Arctic Frontiers som en ledende møteplass for diskusjoner om Arktis. Nordområdene er definert som Norges viktigste strategiske ansvarsområde og samarbeidet mellom disse tre landene er en viktig grunnpilar i dette arbeidet, sier direktør i Arctic Frontiers Anu Fredrikson, ifølge en pressemelding.
De tre statsministerne treffes 4. februar kl. 16:00. På grunn av smitteutbruddet er konferansen og møteplassen digital.
Om Arctic Frontiers
- Ble første gang gjennomført i 2007 etter et ønske om å avholde en global vitenskapelig konferanse som forener økonomi, samfunn og bærekraftig utvikling i Arktis.
- Jobber for balansert vekst og vern og i Arktis.
- Samler hvert år deltakere fra politikk, forskning og næringsliv fra mer enn 35 land.
- Konferansen i februar 2021 har tittel Building Bridges 2021.
- Utgaven av konferansen er digitalt på grunn av Covid-19 utbruddet.
- Ble opprinnelig etablert av forskningsselskapet Akvaplan Niva og holder til i Tromsø.
180 nye forskningsstudier
180 nye forskningsstudier presenteres samtidig som ministere, forskere, næringslivsledere, urfolk, tenketanker med mer treffes digitalt til fire dager for dialog og samarbeid på tvers av grensene i nord.
Det er 15. gang konferansen arrangeres.
Koronautfordringer i Arktis
Statsministerne skal diskutere hvordan den globale økonomiske nedgangen etter covid-19-utbruddet har påvirket regionen.
Siste halvdel av diskusjonen vil fokusere på skiftende tilnærminger i geopolitikken i nord.
Egen dag for ungdom
En hel dag er viet unge voksne og deres tanker og ideer om hvordan regionen må jobbe for at ungdom skal bli boende, tilgang til utdanning og helsetjenester, hvordan vi skal håndtere klimautfordringene i regionen og ikke minst hvordan vi skal skape gode arbeidsplasser.
I år er det også rekordmange urfolk som deltar i paneler og sesjoner.