Her er Karolines protest mot koftepolitiet: – Ingen bestemmer hvordan jeg kler meg

PROTEST: Slik protesterer Karoline Máijá Zahl på at koftepolitiet kritiserer kvinner for feil bruk av kofte.

PROTEST: Slik protesterer Karoline Máijá Zahl på at koftepolitiet kritiserer kvinner for feil bruk av kofte. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Koftedebatten raste før og etter at det første cruiseskipet kom til Lakselv nylig. Mange ble mildt sagt opprørt av det de mente var dårlig koftebruk, og lot det komme til uttrykk i avisspaltene. Men nå kommer Karoline Máijá Zahl fra Lakselv med sin protest. Hun har lite til overs for «koftepolitiet», og mener hun kan bruke kofta akkurat som hun vil.

Saken ble først omtalt av Sagat.no.

– Jeg synes det blir helt feil at noen skal fortelle meg hvordan jeg skal gå kledt. Det såkalte koftepolitiet føler de er mer ekte same, og vet bedre hva som er grunnlaget for å kunne kalle seg samisk. Det går jeg ikke med på, sier Zahl til Nordlys.

Hun sier at koftekulturen utvikler seg, og en hver må få lov til å bruke kofta på akkurat den måten en selv vil.

– Å bruke kofte er ikke noe som er statisk. Det utvikler seg, og bruken forandrer seg. Mens enkelte synes en ting er finest, er det andre som mener man bør kle seg på en annen måte, sier hun.

LES OGSÅ: «Det virker som om de kun har tredd kofta over hodet, over dongeribuksa»

Hente tilbake

Karoline Zahl sier at koftepolitiets måte å gå fram på fører til trakassering og uthenging av folk som føler seg samisk.

– Jeg har sett kommentarer på at man ikke har rett å bruke kofte, for eksempel hvis man ikke er same. Hvem er det som kan definere hvem som er same? Min tippoldemor var same, og selv mine foreldre ikke føler seg samisk, så er det noe jeg prøver å hente tilbake. Det har med følelser å gjøre, sier hun.

LES OGSÅ: «Koftepolitiet» har innkalt til hastemøte etter helgas fadese

Kvinner mot kvinner

Samtidig sier Lakselv-kvinnen at det stort sett er kvinner som hakker på kvinner.

– Jeg forstår ikke hvorfor kvinner skal være så opphengt i hverandre. Ser man for eksempel en mann gå rundt med vanlige klær under kofta, kommer det aldri noen kommentarer. Hvorfor skal det være slik?

Artikkeltags