Rubens skattekammer i Bergen selger leker og kostymer til festlige lag. Blant sexy sykepleierkostymer og supermanndrakter finnes det en lårkort etterligning av samekofte, avbildet med en modell i stiletthæl-støveletter. Dette skaper reaksjoner.

Lettere å bli hørt

Flere har allerde uttrykt stor misnøye på facebooksiden til butikken. Ord som "hån" og "støtende" går ofte igjen i innleggene.

Marie Kvernmo, som har sin matergrad i urfolkstudier, har startet en egen facebookgruppe for å vise hva hun syntes om kostymet.

- Er man flere på laget er det lettere å bli hørt, forteller hun.

Gruppen "Vi samer som ikke føler oss beæret over Rubens lekebutikks samedrakter", som ble opprettet i går kveld har så langt rundt 150 medlemmer.

Ikke beæret

Kvernmo forteller at de har vært i kontakt med eieren av butikken "Rubens skattekammer", Ruben Charles Roman. Han mener kostymet er en heder til det samiske folket, og at han håper de føler seg beæret.

- Vi føler oss overhodet ikke beæret over denne drakten. Folk flest mener ikke noe vondt med å gå med dette kostymet, det er nok mer tankeløshet.

Kvernmo forteller at det har vært flere slike hendelser med etterligning av samekofter de siste årene, blant annet i Finland i fjor. Da var det en idrettutøver som hadde kledd på seg en tullekofte. Det falt heller ikke i god jord hos samene.

- Uvitenhet er en ting, det kan man ikke noe for. Men når fortsetter å argumentere for sin uvitenhet etter å ha blitt opplyst synes jeg er trist, forteller hun.

- Alt er galt med de

Sametingspresident Aili Keskitalo sier hun ble obs på facebookgruppen og kostymet i går kveld.

- Jeg synes det er en uverdig måte å behandle samisk kultur på, og jeg skjønner godt at mange reagerer på det.

Hun trekker fram at urfolk og mineoriteters sermonielle klær ofte blir brukt som karnevalkostymer, og trekker fram blant annet indianerkostymer.

- Disse sermonielle klærne er ikke underholdning. Men en genuin kultur.

- Hva synes du om at koftene blir fremstilt som et seksualisert plagg?

- Jeg synes kofte kan være sexy. Men enhver som kan samiske drakter ser at disse draktene er dårlige kopier. Alt er galt med de. Det skjærer i øynene å se på dem.

Hun forteller samtidig at det kan være bra med en bevisstgjøring rundt temaet.

- Alle kan gå litt i seg selv, og spørre; har jeg noen gang gått med indianerdrakt? Hvis alle blir bevisst på temaet hjelper nok det òg.

- Se på det som heder

Nordlys har fredag formiddag forsøkt å få tak i Ruben Charles Roman, uten hell. Han har imidlertid lagt ut et svar på alle kommentarene på facebooksiden til leketøysbutikken.

- Først og fremst er det overhode ikke mening å krenke det samiske folket med å selge en slik drakt laget av en kostymeleverandør, skriver han.

Videre forteller han at han er i kostymebransjen, en bransje for folk som har lyst å gjør ære til forskjellige folkeslag, forskjellige tidsepoker, helter, hollywood stjerner og lignende med å lage fester med diverse tema som utgangspunkt.
- Det er kostymer det er snakk om, ikke hånfulle kopier. De er ikke ment som en klesplagg som skal brukes til mer en en kvelds underholdning og er prismessig deretter.

Han mener samekoftene er det samme som en oktoberfest-drakt for tyskere, en kinesisk drakt eller indianerdrakt, som også er et urfolk.

- Vi ser på disse kostymer som et positivt innslag og og er velment for å hedre et tema rundt et folkeslag eller tidsepoke, og overhode ikke på grunn av disrespekt for overnevnte.

Han håper at samene kan se på disse kostymer som en heder og ikke et hån mot deres kultur.

- Kostymer er laget til fest og moro med god stemning rundt de fleste arrangementer. Så vidt jeg er bekjent er det ingen som bruker disse kostymer til å krenke noen som helst.

Her kan du lese noen av reaksjonene:

".....  Jeg ser på dette som nedlatenhet og disrespektfull opptreden - gjort i uvitenhet, men nå kan du ikke lenger kalle deg uvitende. Jeg håper inderlig at du kan forstå at disse kostymene aldri har vært, ikke er, og aldri kommer til å bli en heder av vår kultur. De er og blir en hån, ikke noe annet"

"Synes denne samisk inspirerte karnevalsdrakten er noe støtende for oss samer. Hvilken reaksjon ville det ikke vært om du hadde solgt Fana-, Bergens- eller Osbunaden som en karnevalsdrakt???. Håper du tar den vekk fra ditt sortiment."

"Samer er ikke morsomme maskotter som man kan kle seg ut som når man skal på fest. Samer er et stolt folk som har klart å beholde kulturen sin på tross av uttalige forsøk på fornorsking. Koften vår er en av de fremste symbolene på dette. Dere tråkker på det Samiske folket ved å gjøre denne om til en seksualisert karnevalsdrakt!"