Samisk festival: Her er falske sameluer uønsket

UEKTE: Festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu synes ikke noe om disse masseproduserte og uekte sameluene.

UEKTE: Festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu synes ikke noe om disse masseproduserte og uekte sameluene.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Festivalleder Marita Kristin Eilertsen i Márkomeannu i Evenes og Skånland kommuner, la fredag ut en melding på festivalens nettsider om at falske sameluer er uønsket.

– For oss handler det om at disse luene representerer en turistindustri som bruker masseproduserte «sameluer» på en måte som sårer mange, skriver Eilertsen på nettsidene.

– Ikke ekte mønster

Til Nordlys utdyper hun og sier at i Finland brukes den samiske kulturen som turistattraksjon. De viser fram den samiske kulturen, men på en måte som ikke er riktig. Dette er ikke noe Eilertsen mener bør få bre seg utover i Norge, mer enn det allerede er.

– Skal man vise fram den samiske kulturen, så bør det i det minste være korrekt. Disse luene er falske, og er ikke korrekt gjengitt med form og mønster, sier hun.

Ekte luer

Márkomeannu åpner dørene 23. juli. Festivallederen sier at hun da ikke vil stå i døra og røske luene av hodet på folk, dersom noen velger å ikke respektere ønsket.

– Dette er ikke et krav eller et forbud, men heller ei oppfordring til å respektere samisk kultur. Mange bruker kanskje luene i uvitenhet om at det kan såre samer som ønsker å ta vare på kulturen, så vi håper dette kan være med å opplyse dem, sier hun.

Eilertsen foreslår at festivaldeltakere som ønsker å kle seg i samiske farger, oppsøker markedsselgere rundt om i distriktene.

– Det finnes flere samiske markedsselgere som fører ordentlige luer. Vi synes det er et bedre alternativ.