Nå skal du slippe å lure på hvor bussen er

PÅ PLASS: Drammen er blant byene som alt har tatt i bruk et sanntidssystem for bussene. Egne skilt ved holdeplassen viser hvor mange minutter det er til de ulike bussrutene ankommer.

PÅ PLASS: Drammen er blant byene som alt har tatt i bruk et sanntidssystem for bussene. Egne skilt ved holdeplassen viser hvor mange minutter det er til de ulike bussrutene ankommer.

Artikkelen er over 4 år gammel

Ny app og skjermer på bussholdeplasser skal vise akkurat hvor lang tid det er til bussen kommer.

DEL

Hvis du pleier å ta bussen, har du garantert opplevd det - frustrasjonen når man står og venter på en buss som ifølge rutetabellen skulle vært på holdeplassen for flere minutter siden. Noen ganger er det bare små forsinkelser, mens andre ganger kan man lure på om bussen i det hele tatt kommer. Uansett står man der og lurer - hvor er den?

Første halvår

Men nå skal man snart slippe å vente «i blinde». Troms fylkeskommune har tidligere varslet at de ville etablere et såkalt «sanntidssystem» i Tromsø, og nå er det ikke lenge igjen. I løpet av første halvår i år kommer systemet som viser deg hvor bussen din til enhver tid er i løypa.

- Ja, vi har noen tekniske utfordringer, men det er fortsatt målet vårt at systemet skal være på plass i løpet av første halvår, sier kommunikasjonsrådgiver i Troms fylkestrafikk, Silje Skog.

Skjermer og app

Informasjonen får du enten via en app du laster ned til mobilen, eller via skjermer på de viktigste holdeplassene. I Tromsø er det 20 holdeplasser som får slike informasjonsskilt.

16 holdeplasser vil få skjermer som viser når de åtte neste bussene kommer. Tre holdeplasser får skjermer som viser de neste 12 bussene, mens én holdeplass vil ha informasjon om de 14 neste avgangene.

I tillegg skal 40 holdeplasser utstyres med høyttaler, slik at svaksynte eller eventuelt barn kan trykke på en knapp og få høre når bussen er ventet.

- Både busser og holdeplasser må klargjøres for dette systemet. For eksempel må det legges strøm til holdeplassene, forklarer Skog.

Enkelte store arbeidsplasser kan også få mulighet til å skaffe skjermer som forteller akkurat hvor mange minutter det er til bussen ruller inn på holdeplassen.

Det er også meningen at man kan finne ut når bussen går for eksempel via Google Maps.

 

Systemet skal lære

Målet med sanntidssystemet er at busstilbudet skal bli mer attraktivt når passasjerene selv kan se akkurat når bussen kommer. Da kan man nemlig bruke tida på andre ting enn å stå å vente ved holdeplassen.

- Systemet kan også lære, sier Skog, og viser til at rutetabellene i framtida vil bli mer korrekte fordi det registreres hvor lang tid bussen faktisk bruker fra dag til dag på samme rute.

Hele systemet koster 30 millioner kroner å innføre. Midlene kommer fra belønningsordningen i Tromsø, mens Harstadpakken finansierer samme system i Harstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken