Nektes innsyn i bompenge-grunnlag - refser byrådet

AVSLAG: Øyvind Hilmarsen vil vite hva bompengene kan komme til å koste hver bilist. Nå har han bedt om innsyn i beregningene av en samlet bompengesum på 400 millioner kroner i året. Kravet er avslått.

AVSLAG: Øyvind Hilmarsen vil vite hva bompengene kan komme til å koste hver bilist. Nå har han bedt om innsyn i beregningene av en samlet bompengesum på 400 millioner kroner i året. Kravet er avslått. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Øyvind Hilmarsen refser byrådet for hemmelighold.

DEL

I kommunestyret denne uka skal politikerne ta stilling til om Tromsøs innbyggere skal betale bompenger for å bruke bil.

Et flertall vil høyst sannsynlig gå inn for bompenger, og da ligger alt til rette for at bilistene samlet må betale 400 millioner kroner årlig i 15 år.

Også Høyre går inn for dette, men tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) vil gjerne vite hvordan byrådet har kommet fram til dette tallet. Derfor har han bedt om innsyn i alle dokumenter som viser hvordan bompengene er beregnet. Men kravet er avslått.

- Dårlig utredet

- Jeg mener denne saken er dårlig utredet i dokumentet som foreligger fra Transportnett Tromsø. Derfor ønsket jeg å se hvilke beregninger som er gjort for blant annet for å komme fram til tallet 400 millioner årlig, forklarer Øyvind Hilmarsen.

Han sendte anmodningen til byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), i slutten av mai. Avslaget kom 7. juni signert plansjef Per Hareide i kommunens byutviklingsavdeling. Han viste til at hovedrapporten fra Transportnett Tromsø er offentliggjort.

- Ikke egnet for offentliggjøring

"Ytterligere materiale i saken er av saksforberedende karakter og ikke egnet for offentliggjøring ennå", skriver han i avslaget.

Men Hilmarsen ga seg ikke. Han sendte en ny anmodning om innsyn - denne gangen til byrådsleder Kristin Røymo (Ap).

Nytt avslag kom tirsdag signet byutviklingssjef Mette Mohåg. Hun mener beregningene som er gjort av Statens vegvesen kan unntas offentlighet fordi de inngår i intern saksforberedelse. Hun opplyser også at dokumentene er "foreløpige arbeidskladder og uferdige skisser til løsninger".

- Veldig synd

- Jeg synes det er veldig synd at de ikke vil være åpen nå når det er grunnlag for et politisk samarbeid om dette, sier Hilmarsen.

- Mistenker du feil i beregningsgrunnlaget for bompengene?

- Jeg har ingen mistanker. Men jeg vil gjerne se hva man tenker at dette vil koste husholdningene.

Hilmarsen sier Høyre kan tenkes å redusere den årlige summen dersom det blir en for stor belastning for hver enkelt.

- Da vil vi måtte se på om vi kan redusere noe på de foreslåtte tiltakene.

Nordlys har ikke oppnådd kontakt med byrådsleder Kristin Røymo om denne saken tirsdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken