Nektes innsyn i bompenge-grunnlag - refser byrådet

AVSLAG: Øyvind Hilmarsen vil vite hva bompengene kan komme til å koste hver bilist. Nå har han bedt om innsyn i beregningene av en samlet bompengesum på 400 millioner kroner i året. Kravet er avslått.

AVSLAG: Øyvind Hilmarsen vil vite hva bompengene kan komme til å koste hver bilist. Nå har han bedt om innsyn i beregningene av en samlet bompengesum på 400 millioner kroner i året. Kravet er avslått. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Øyvind Hilmarsen refser byrådet for hemmelighold.

DEL

I kommunestyret denne uka skal politikerne ta stilling til om Tromsøs innbyggere skal betale bompenger for å bruke bil.

Et flertall vil høyst sannsynlig gå inn for bompenger, og da ligger alt til rette for at bilistene samlet må betale 400 millioner kroner årlig i 15 år.

Også Høyre går inn for dette, men tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) vil gjerne vite hvordan byrådet har kommet fram til dette tallet. Derfor har han bedt om innsyn i alle dokumenter som viser hvordan bompengene er beregnet. Men kravet er avslått.

- Dårlig utredet

- Jeg mener denne saken er dårlig utredet i dokumentet som foreligger fra Transportnett Tromsø. Derfor ønsket jeg å se hvilke beregninger som er gjort for blant annet for å komme fram til tallet 400 millioner årlig, forklarer Øyvind Hilmarsen.

Han sendte anmodningen til byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), i slutten av mai. Avslaget kom 7. juni signert plansjef Per Hareide i kommunens byutviklingsavdeling. Han viste til at hovedrapporten fra Transportnett Tromsø er offentliggjort.

- Ikke egnet for offentliggjøring

"Ytterligere materiale i saken er av saksforberedende karakter og ikke egnet for offentliggjøring ennå", skriver han i avslaget.

Men Hilmarsen ga seg ikke. Han sendte en ny anmodning om innsyn - denne gangen til byrådsleder Kristin Røymo (Ap).

Nytt avslag kom tirsdag signet byutviklingssjef Mette Mohåg. Hun mener beregningene som er gjort av Statens vegvesen kan unntas offentlighet fordi de inngår i intern saksforberedelse. Hun opplyser også at dokumentene er "foreløpige arbeidskladder og uferdige skisser til løsninger".

- Veldig synd

- Jeg synes det er veldig synd at de ikke vil være åpen nå når det er grunnlag for et politisk samarbeid om dette, sier Hilmarsen.

- Mistenker du feil i beregningsgrunnlaget for bompengene?

- Jeg har ingen mistanker. Men jeg vil gjerne se hva man tenker at dette vil koste husholdningene.

Hilmarsen sier Høyre kan tenkes å redusere den årlige summen dersom det blir en for stor belastning for hver enkelt.

- Da vil vi måtte se på om vi kan redusere noe på de foreslåtte tiltakene.

Nordlys har ikke oppnådd kontakt med byrådsleder Kristin Røymo om denne saken tirsdag.

Artikkeltags