Mens vegvesenet hadde kontroll, kjørte to vogntog seg fast

Flere vogntog satte seg fast og sperret E8 i Skibotndalen natt til onsdag. Foto: Statens vegvesen

Flere vogntog satte seg fast og sperret E8 i Skibotndalen natt til onsdag. Foto: Statens vegvesen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fastkjørte vogntog sørget for store trafikkale problemer på E8 i Skibotn natt til onsdag. Veien til Finnland var også delvis sperret på grunn av dette.

Fagkoordinator Roger Furumo ved Utekontrollseksjonen til Statens vegvesen forteller at det snødde godt og at det var ordentlig nordnorskt vinterføre da de startet kontrollen i Skibotn i natt. Klokken 00.30 ankom Statens vegvesen kontrollstedet ved Perskogen i Skibotndalen. Et område de vet det ofte blir problemer ved et slikt føre.

- Men da vi kom fram var problemene allerede startet, forteller Furumo.

Da sto et vogntog godt plantet på tverra og sperret delvis E8. Mindre kjøretøy kunne passere, men ikke større.

- Uten kjetting

- Han sto trafikkfarlig til, og hadde ikke kjetting på, forteller Furumo.

- Sjåføren fikk da to valg av oss; legge kjetting på kjøretøyet og forsøke å komme seg derifra eller å få berging til stedet. Han vlagte å holde seg i ro og vi fikk berging til stedet, sier Furumo videre.

Han forteller at det tok cirka en time før vogntoget var berget opp på veien igjen. Utekontrollen kjørte da litt lenger bort for å fortsette kontrollen. Mens de stopper vogntog, suser et vogntog uten kjetting forbi dem. Det setter seg fast på akkurat samme plass som det forrige vogntoget. Så var det ny runde med berging og sperring av E8.

Furumo forteller at de totalt stoppet seks kjøretøy i løpet av natta. Av disse ble fire ilagt bruksforbud og pålagt bruk av kjettinger før videre kjøring. To ble ilagt kjettinggebyr og en manglet særskilt merking av vinterdekk.

- Skorter på erfaring og kunnskap

Det var med andre ord flere vogntog som ikke hadde skodd seg med kjetting. Og det var utelukkende utenlandske vogntog som skulle ut av landet med laks.

- Det skorter litt på erfaring og kunnskap blant sjåførene om kjøring på nordnorske vinterveier, sier Furumo.

Han påpeker at det ikke var noe i veien med utstyret på vogntogene, forutenom noen dårlig egnede hengerdekk på vinterføre. Men disse hadde ingen innvirkning  for fremkommeligheten  som var problemet i natt.

- Det var ikke utstyret det stod på i natt, sier Furumo.

Artikkeltags