Minst tre er drept etter skyting på kjøpesenter - frykter nytt terrorangrep

Police secure a street near to the scene of a shooting in Munich, Germany July 22, 2016.  REUTERS/Michael Dalder     TPX IMAGES OF THE DAY

Police secure a street near to the scene of a shooting in Munich, Germany July 22, 2016. REUTERS/Michael Dalder TPX IMAGES OF THE DAY Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Oslo (NTB-Markus Weisser og Andreas Løf): Minst tre personer er drept og flere såret etter skyting på et kjøpesenter i München. Det er også meldt om skyting andre steder i byen, og tre gjerningspersoner skal være på frifot.

Skytingen begynte ifølge øyenvitner inne på en McDonalds-restaurant på kjøpesenteret Olympia.

Minst tre personer er bekreftet døde, opplyser delstatsmyndighetene i Bayern. Kringkasteren BR melder imidlertid at seks personer ble drept på kjøpesenteret, mens Münchner Abendzeitung ifølge Reuters skriver at opptil 15 personer er drept.

Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

– Skyting flere steder

Situasjonen i München var fredag kveld høyst uavklart, og politiet mistenker at skytingen i byen er et terrorangrep, melder Reuters. I tillegg til skytingen på kjøpesenteret melder flere medier om skyting også andre steder i den sørtyske byen.

Politiet i München opplyser til AFP at det er snakk om tre gjerningsmenn, og opplyser på Twitter ved 20.15-tiden at gjerningsmennene fortsatt er på frifot.

Alle busser, trikker, T-baner og tog er stanset og sentralstasjonen er evakuert, og politiet ber folk holde seg innendørs. TV-bilder viser tungt bevæpnet politi flere steder i byen.

– Løp som gale

Norske Christian Nilsen forteller til VG at han var sammen med kona Jane Nilsen og deres barn ved kjøpesenteret da skytingen begynte.

– Folk løp som gale ut fra McDonalds. En hel haug med mennesker. Så kommer det en gjerningsmann ut, han tar opp en pistol og begynner å skyte mot menneskene som løper vekk i frykt. Heldigvis løp han motsatt vei fra der vi sto, sier Nilsen til VG.

– Vi kom oss inn i en bygning, jeg tror det var et hotell. Vi ventet der til det var over, sier Christian Nilsen til VG.

UD følger situasjonen

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i München, følge råd fra lokale myndigheter og holde seg innendørs.

– Vi er i kontakt med ambassaden, men vi har foreløpig ikke fått konkrete beskjeder om at det er nordmenn involvert. Det oppholder seg selvfølgelig på en vanlig dag ofte nordmenn i München, så vi følger situasjonen nøye, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Politiet i beredskap

Tysk politi har vært i høyere beredskap enn vanlig siden en 17-år gammel asylsøker angrep passasjerer på et tog i Würzburg i Bayern mandag kveld, og myndighetene hadde ifølge BBC advart om flere angrep.

Hvem som står bak fredagens skyting, er ennå ikke kjent. (©NTB)

Artikkeltags