Støysignaler slo ut GPS-er hos fly i Finnmark. E-tjenesten bekrefter: Russerne sendte bevisst ut støysignaler

SAS og Widerøe opplevde begge at GPS-systemene sviktet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

SAS og Widerøe opplevde begge at GPS-systemene sviktet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

DEL

«I forbindelse med øvelse Zapad 2017 kan Etterretningstjenesten bekrefte at vi både har registrert og varslet norske myndigheter om elektronisk jamming fra russisk side», skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i Etterretningstjenesten i en e-post til NRK Finnmark.

Riksmediet har tidligere omtalt hvordan både Widerøe og SAS registrerte at GPSene på deres fly i Finnmark, ikke fungerte som de skulle i omtrent en uke i september, skriver ifinnmark.

Jamming er betyr forøvrig forstyrrelse, blokkering eller fastlåsing av for eksempel radiosignaler. Jamming av navigasjonssystemer som GPS fører ofte til mindre nøyaktig navigasjon, heter det på det brukerbaserte oppslagsnettstedet Wikipedia.

«Blant øvingsmomentene på russisk side inngår tradisjonelt bruk av elektronisk jamming mot egne styrker. Utstyret som er i bruk er ment å forstyrre kommunikasjons- og navigasjonssystemer. Systemet som brukes er av en slik karakter at det vil kunne påvirke kommunikasjons- og navigasjonssystemer, herunder GPS-navigasjon, i grenseområdene på norsk side», skriver Gulbrandsen videre til NRK.

Etterretningstjenesten tror ikke russerne hadde til hensikt å rette jammingen mot Norge.

Artikkeltags