Gå til sidens hovedinnhold

Må lete etter udetonerte bomber og granater før de kan bygge denne veistasjonen

Artikkelen er over 4 år gammel

Planlegger kontrollstasjon nærmere E6 og med bedre kontroll på storbiltrafikken.

Dagens trafikkstasjon ligger på Sandnes, rundt ei mil sør for Kirkenes. Når Statens Vegvesen skal bygge nytt, har de sett seg ut ei tomt litt nærmere byen.

I Bjørkheimkrysset går E6 videre til Kirkenes, mens E105 mot Russland har sitt startpunkt. De mener det er en optimal plassering

– Der ligger det rett plassert med tanke på tungbiltrafikken. Samtidig ligger kontrollstasjonen da kun seks kilometer unna Kirkenes sentrum og det betyr at vi kan tilby enda bedre service til innbyggerne i område, opplyser Oddbjørg Mikkelsen, direktør for vegavdeling Finnmark i Statens Vegvesen, i en pressemelding.

Sjekker ulykkesbiler

Større og mer moderne fasiliteter trengs for å håndtere nye oppgaver vegvesenet er satt til, og for å bidra til like konkurransevilkår for transportnæringen.

Og ikke minst for å sørge for at tungtransportfirmaene holder seg etter boka.

Godkjenningskontroller av privatkjøretøy, kontroll ved omregistrering og analyse av biler etter ulykker er også noe den nye stasjonen skal tilby. Men først må tomta sikres, skriver iFinnmark.no.

Ikke regulert til næring

Den er i dag regulert som LNFR-område (landbruks-, natur- og friluftsområder). I Bjørkheimkrysset er det nylig bygget en rundkjøring i forbindelse med opprustingen av E105.

– Planprosessen starter nå, og i første omgang må alle som ønsker å komme med innspill til planoppstarten gjøre dette innen 16. november, sier Oddbjørg Mikkelsen.

Det blir holdt informasjonsmøte om planene på Thon hotell  14. november.

Udetonert

Av møtereferater og korrespondansen mellom partene går det fram at kommunen er positivt innstilt. Det ser ikke ut til å være store humper i veien, men et knippe forhold må avklares.

Det er murer på området fra en tysk forsyningsleir (Armeverpflegungslager) fra krigen. Vegvesenet har bedt fylkeskommunen om avklaring om dette.

– Ingen av murene er fredet, og vi har ingen merknader til tiltaket, skrev arkeolog Jan Ingolf Kleppe i fylkeskommunen i et svar 17. oktober.

Men det er indikasjoner på at det fins udetonerte sprenglegemer på tomta, og Forsvaret/Garnisonen i Sør-Varanger må kontaktes for å klarere dette.

Kommentarer til denne saken