Omstridt Helga ble presidentkandidat: - Vi kan ikke si nei til alt

PRESIDENTKANDIDAT:Helga Pedersen fra Tana ble enstemmig valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat foran sametingsvalget.

PRESIDENTKANDIDAT:Helga Pedersen fra Tana ble enstemmig valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat foran sametingsvalget. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hun er omstridt blant samene. Men Aps nyvalgte presidentkandidat er sikker på at hun vil gjøre en god jobb som president.

DEL

Black November: Få tilgang til alt innhold for kun 1,-

Søndag formiddag ble hun enstemmig valgt på Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse i Tromsø. Pedersen er en av Aps mest rutinerte og profilerte politikere med bakgrunn som stortingsrepresentant, statsråd, og politisk nestleder i partiet.

- Glad for tilliten

– Jeg er utrolig glad for tilliten. Denne helga har vi vedtatt en sterk og tydelig politisk plattform. Min jobb blir å synliggjøre og få gjennomslag for vår politikk, sier Pedersen.

Hun ønsker et krafttak for samisk språk og kultur, og peker blant annet på en skrikende mangel på samiske læremidler.

- Sånn kan vi ikke ha det, og det ville vært uhørt i norsk skole.

– Det er også slik at arbeid til alle er jobb nummer én også for Arbeiderpartiet på Sametinget. Vi skal jobbe for sysselsetting i de tradisjonelle næringene, fiske, reindrift og jordbruk. Samtidig må vi legge til rette for nye næringer, blant annet mineralnæring og olje og gass, sier Pedersen.

Omstridt gruvestandpunkt

Det er blant annet dette siste som gjør at hun er omstridt blant samene. Pedersen har gått inn for å gi grønt lys for Nussirs omstridte gruveprosjekt i Kvalsund i Finnmark.

– Fra reindriftens side blir det påpekt at beiteland går tapt i høyt tempo fordi det skjer en bit–for bit overtagelse til andre formål. Beiteland og trekkveier som forsvinner kommer aldri tilbake. Hva tenker du om det?

– Nye næringer krever god arealplanlegging slik at disse tiltakene ikke går ut over eksisterende næringer. Vi kan ikke si nei til alt, men når vi sier ja til noe, må vi si nei til noe annet. Jeg har stor respekt for at reindrifta må sikres arealer. Så er det slik at det ikke er alle arealer som er like viktige. Dersom man planlegger riktig kan man få plass til annen virksomhet uten at det truer det eksisterende, sier Helga Pedersen.

Enstemmig valgt

Hun ble enstemmig valgt uten motkandidat. Ronny Wilhelmsen, fra Porsanger og bosatt i Alta, ble valgt som visepresidentkandidat med 28 av 40 stemmer. Han hadde to motkandidater: Kåre Olli og John Kappfjell.

Opprinnelig var Bjørn Inge Mo fra Kåfjord innstilt som visepresidentkandidat av nominasjonskomiteen, men han trakk seg lørdag og komiteen innstilte på Wilhelmsen.

Artikkeltags