Helga Pedersen trekker seg som APs presidentkandidat til Sametinget

TREKKER SEG: Helga Pedersen har besluttet å trekke sitt kandidatur som ny sametingspresident. - En tung beslutning, sier hun til Nordlys.

TREKKER SEG: Helga Pedersen har besluttet å trekke sitt kandidatur som ny sametingspresident. - En tung beslutning, sier hun til Nordlys. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Jeg advarte kraftig, men ble ikke lyttet til, sier Helga Pedersen.

DEL

Helga Pedersen ble i november formelt valg som Arbeiderpartiets presidentkandidat til Sametinget i forkant av sametingsvalget neste høst.

I dag har hun valgt å trekke seg, opplyser hun overfor Nordlys.

Hun forklarer til Nordlys at bakgrunnen er Arbeiderpartiets sametingsgruppe sitt hardkjør mot Norske samers riksforbund (NSR) i Sametingets behandling av budsjettforslag, som endte med at Aili Keskitalo ble kastet fra presidentvervret sammen med sitt sametingsråd.

- Jeg er helt uenig i det veivalget som sametingsgruppa til Ap har gjort. Jeg mener det er viktig og grunnleggende veivalg. Det var et galt valg med tanke på Aps strategi og av hensyn til Sametinget. Det er blitt skapt et inntrykk av at politisk spill er viktigere enn politikken, og det er helt feil strategi for Arbeiderpartiet, sier Pedersen.

Ble ikke lyttet til

Dermed har hun altså valgt å trekke sitt kandidatur som sametingspresident til valget neste høst.

- Det er en utrolig tung beslutning å ta. Jeg har tenkt meg nøye om, og jeg kan ikke være med på å forsvare den beslutningen som er tatt, sier Pedersen.

Hun kom med motforestillinger overfor sitt partis sametingsgruppe i forkant av budsjettbehandlingen på Sametinget, men ble ikke hørt.

- Jeg advarte kraftig mot dette, og har gitt uttrykk for at et slikt veivalg bør forankres bedre i partiorganisasjonen, selv om Aps samepolitiske råd har gitt fullmakter til gruppa. Jeg er ikke blitt lyttet til. I en så grunnleggende og viktig strategisk beslutning, er det svært problematisk, konstaterer Pedersen.

Hun utdyper hva hun mener vil være konsekvensene av at Arbeiderpartiet sammen med blant annet Høyre og Árja besluttet å felle NSR og Aili Keskitalo.

- Å gå inn i en mindretallskoalisjon gir en risiko for å legge bånd på politikken i den neste perioden. Det er av hensyn til partiet og min egen integritet at jeg har besluttet å trekke mitt kandidatur, sier Pedersen.

- Dårlig begrunnelse

Nordlys har på lederplass skrevet at det er vanskelig å komme utenom at budsjettkampen har dreid seg om et politisk spill om makt og posisjoner i Sametinget.

Om dette sier Pedersen følgende:

- Hele uka har vært preget av en kamp om posisjoner i Sametinget. Jeg synes det er utrolig uheldig i en situasjon hvor man trengte at Sametinget samlet seg i kritikk mot en regjering som har kuttet 70 millioner kroner til samiske forhold. Vi står midt oppe i viktige fiskeripolitiske spørsmål, Tana-avtalen, og en rekke andre saker som fortjener oppmerksomheten nå, sier Pedersen.

- Hvilke sjanser levner du ditt eget parti i forkant av Sametingsvalget neste høst etter dette?

- Jeg mener Ap burde ha fokus på å samle krefter til valget, og jobbe for å profilere vår egen politikk, blant annet innenfor samisk språk og kultur, for dermed å sikre oss flere velgere, et sterkere mandat og økt gjennomslagskraft. At man da tar et slikt valg nå, mener jeg er veldig, veldig feil, svarer Pedersen.

Koalisjonen på Sametinget som endte opp med å felle Aili Keskitalo og sametingsrådet har strevet med å gi en konkret begrunnelse på hvorfor de mente den sittende samiske "regjeringen" måtte gå nå, kun ni måneder før valget.

Helga Pedersen sier til Nordlys at hun forstår og deler misnøyen mot NSRs politiske håndtverk, men stiller spørsmål ved hvorfor partiene måtte erklære sin mistillit nå.

- Når man har levd med dette i over tre år, så mener jeg at man burde funnet måter å leve med det i ni måneder til, sier Pedersen.

Vibeke Larsen: – Merkelig beslutning fra Helga Pedersen

Vibeke Larsen, Arbeiderpartiets ferske sametingspresident, mener Helga Pedersens beslutning er merkelig.

– Det er merkelig at hun er imot at vi vil synliggjøre Arbeiderpartiets politikk på Sametinget. Vi som sitter på Sametinget har fokus på politikk, og få gjennomslag for våre saker. Det får vi til ved grepet vi gjorde torsdag. Så jeg stiller meg spørrende til den begrunnelsen hun fremfører, sier Larsen til iFinnmark.

– Visste du at hun kom til å trekke seg, før nyheten sprakk i media?

– Nei, jeg visste ikke noe om det.

– Er det ikke litt rart at du som nå er sametingspresident for Arbeiderpartiet ikke blir informert?

– Ja, det er det selvfølgelig.

– Hva skjer videre nå med hvem som blir presidentkandidaten deres ved neste valg?

– Det må organisasjonsledelsen svare på. Det har jeg ikke nådd å reflektere over, Jeg fikk vite dette for noen få minutter siden.

– Kan du bli presidentkandidat?

– Det får jeg vurdere. Jeg stilte ikke mot Helga Pedersen. Men det er for tidlig å si noe om nå, når det har oppstått en ny situasjon. Jeg vet ikke hva prosessen videre.

Artikkeltags