- Han hadde alle marginene på sin side

HADDE MARGINENE MED SEG: Klinikkoverlege Mads Gilbert (nnfelt) ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier mannen som overlevde etter å ha ligget begravd i skredet søndag, hadde alle marginene med seg.

HADDE MARGINENE MED SEG: Klinikkoverlege Mads Gilbert (nnfelt) ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier mannen som overlevde etter å ha ligget begravd i skredet søndag, hadde alle marginene med seg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Derfor reddet mannen livet

DEL

Mads Gilbert, professor og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, sier at mannen som ble gravd ut av skredet ved  Salvasskardfjellet natt til mandag hadde alle marginene på sine side.

- Dette er en lykkelig historie. Han har vunnet storgevinsten i Lotto og hatt superflaks. Han havnet i en naturlig terrengskjerming, han lå i skredet og kunne puste. Han hadde ingen alvorlige skader, han ble ikke slått bevisstløs. Han hadde mobil og oppladet batteri, det var mobildekning og han klarte å ringe, sier Gilbert.

Marginene på sin side

- Kort sagt hadde han alle marginene på sin side - heldigvis. Historien bekrefter jo også  arbeidsparolen vår: Alle skredtatte skal graves frem som fort som mulig, så fremt sikkerheten til mannskapene er ivaretatt, sier Gilbert, som berømmer både letemannskapene og mannen for sine utholdenhet.

Gilbert sier også at hypotermi, altså nedkjøling, ikke er vesentlig i snøskred.

- De som omkommer i snøskred omkommer som regel fordi de ikke får puste, de blir kvalt av snøen eller dør av store skader.

Utrolige historier

Han sier at det finnes flere slike utrolig fortellinger om folk som har overlevd etter å ha blitt begravd av snømassene, fordi de har vært beskyttet og hatt tilgang på luft.

- Et par dager før Vassdalen-ulykken ble en lensmannsbetjent begravd av et kjempeskred som gikk over E6 ved Bjerkvik. Han satt i bilen.  En av de overlevede i Vassdalen ble beskyttet av en beltevogn og for eksempel folk i hus har en større overlevelsessjanse hvis de blir tatt av skred.

Dette er imidlertid unntakene.

Faregrad tre i Troms

- Statistikken er dessverre dyster. Hvis man blir helt begravd i et snøskred, viser ny forskning på over 1200 helt begravde snøskredofre i Canada og Sveits, at skal du har mer enn 90 prosent sjanse til å overleve, må du graves frem i løpet av de 10 første minuttene i kystnære snøskred . Alle husker disse få, mirakuløse overlevelseshistoriene, men glemmer dessverre alle de drepte. Og det er fortsatt all grunn til å mane til den aller største forsiktighet nå, det er faregrad 3 i Troms nå, så vær forsiktig, sier Gilbert og minner om at tre dessverre allerede er drept i snøskred her i nord denne sesongen, to i Troms og en på Svalbard.

Overfor Nordlys  utfordrer Gilbert klesprodusentene.

- Hvis alle produsentene hadde sydd inn en liten Recco-brikke i ytterbekledningene som alle bruker, ville det vært mye lettere å søke og finne skredtatte fort.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken