- Det er blitt til en personlig fiasko

Rakettnatt-gründer Erland Mogård-Larsen er også mannen bak Salt. Men nå er planene for å flytte Salt til Tromsø lagt på is. Foto: Avisa Nordland.

Rakettnatt-gründer Erland Mogård-Larsen er også mannen bak Salt. Men nå er planene for å flytte Salt til Tromsø lagt på is. Foto: Avisa Nordland.

Artikkelen er over 4 år gammel

Og foreløpig er Tromsø-planene lagt på is.

DEL

– SALT er blitt til en personlig fiasko med enormt potensial.

Det sier Erlend Mogård-Larsen, som er leder i SALT-prosjektet og styreleder i driftsselskapet Langferd AS til Avisa Nordland.

Mogård Larsen er også festivalgründer på Rakettnatt og eier av båten Vulkana i Tromsø. Men hans aller største prosjekt er altså SALT i Gildeskål i Nordland.

Han og kollega Helga-Marie Nordby har en turbulent periode bak seg. Den startet bare uker etter suksessåpningen i fjor. For da den første høststormen feide inn over Langsanden 26. september, kollapset den store kunsthjellen.

Den ble bare delvis bygd opp igjen for forsikringspenger i sommer, og står nå igjen som et symbol på det Mogård-Larsen selv betegner som en fiasko.

LES OGSÅ: Har du plass til en 150 meter lang fiskehjell?

Legges på is

For nå legges SALT på is på ubestemt tid.

– Vi har ikke penger til å drifte videre, og har ingen planer klar for SALT, sier Mogård-Larsen.

Opprinnelig skulle kunstprosjektet ut på langferd etter en periode på Sandhornøya. I august ba de Nordlys' lesere om innspill på et alternativt tilholdssted i Troms.

Så langt er også disse tankene lagt på hylla.

– Vi har ikke startet noen prosess med tanke på flytting til Troms, avklarer Mogård-Larsen.

LES OGSÅ: Vil flytte gigantprosjekt til Tromsø

Fikk drahjelp

Salt tar utgangspunkt i en 150 meter lang fiskehjell som er hovedkonstruksjonen til kunstprosjektet.

Rundt denne er det satt opp flere mindre fiskehjell. Disse fungerer som konsertscene med kapasitet til 1000 mennesker, samt en fiskehjell med amfi med plass til publikum. Sistnevnte kan også fungere som en sauna.

Kollapsen i fjor førte til et økonomisk havari. Ved årsskiftet gikk kreditorene med på å ta 53 prosent av tapet gjennom en frivillig akkord.

Parallelt jobbet duoen Mogård-Larsen og Nordby med å stable på beina en ny start.

Det ble mulig da suksessbandet Violet Road spanderte åpningskonserten 18. juni i år.

– Uten dette bidraget hadde vi ikke kommet i gang. Nå har vi en sesong med 20 konserter og to kunstutstillinger bak oss, og vil gå i balanse. Men vi har altså ikke mer penger å bruke på verken markedsføring eller drift, sier Mogård-Larsen.

Trenger hjelp

Årets sesong på Sandhornøya er definitivt over, og framtiden usikker.

– Om et par uker pakker vi ned, sier Mogård-Larsen.

Han har et budsjett på 200.000 kroner dersom hjellene må rives, men ingen plan klar for hvor elementene i så fall skal kjøres.

For ønsket om å få drive videre lever i beste velgående.

– Vi vil gjerne være på Langsanden både til neste år og i 2017. Prosjektet vil uansett leve videre, sier Mogård-Larsen.

Han skal bruke vinteren til å finne fram til samarbeidspartnere som vil være med på neste runde. Til nå har entusiasmen uteblitt.

– Ingen i Gildeskål eller Bodø-regionen har meldt seg, sier Mogård-Larsen.

Fra hånd til munn

Det store problemet, forklarer Mogård-Larsen, er at prosjektets svake økonomiske ryggrad i sommer har ført til en situasjon der de har måttet leve fra hånd til munn.

– Vi har ikke kunnet planlegge mer enn en måned av gangen. Og vi har ikke hatt penger til å drive med markedsføring, sier han.

De aller fleste av de 20 konsertene har vært smale med et marginalt antall betalende publikummere.

– Vi har gått i balanse, men ikke mer, og det er synd. For potensialet er så uendelig mye større enn det vi har klart å realisere, sier Mogård-Larsen.

Det mener han er bekreftet gjennom den store interessen for SALT i internasjonale medier og reiselivsbedrifter som vil sende turister til SALT.

LES OGSÅ: Vil forlenge SALT-prosjektet

Har liten tro på ledelsen

– Det er noe som har manglet i ledelsen av SALT-prosjektet.

Det sier Gildeskål-ordfører Petter Jørgen Pedersen.

Han gikk på med krum hals både som ordfører og som frivillig i fjor sommer for å få SALT klar til premieren.

Siden er entusiasmen snudd til skepsis, og da særlig etter at en rekke Gildeskål-bedrifter i vinter måtte ta tap som følge av akkorden etter kollapsen i fjor høst.

– Jeg tror de skulle holdt seg til å lede det kunstneriske og kulturelle innholdet og fått andre til å styre organiseringen og økonomien, sier Pedersen.

Han så et stort potensial for markedsføring av Gildeskål som kulturkommune og reisemål, og antyder at det fortsatt er mulig å ta dette ut. Men da med en annen ledelse.

– De må gjerne komme tilbake og invitere til samarbeid. Men da må det ligge et mer troverdig konsept på bordet, sier ordføreren.

Her forventer han blant annet klare planer for aktiviteter.

Gildeskål kommunes støtte til prosjektet har så langt vært å legge fram strøm og vann og å bygge servicebygget «Pepper» og en parkeringsplass. Altså faste installasjoner innbyggerne kan dra nytte av uansett.

Artikkeltags