Gå til sidens hovedinnhold

Så mange kalorier er det i alkoholen

Det holder ikke å sjekke sukkerinnholdet om du ønsker å styre unna drikkevarene med flest kalorier.

For abonnenter
(Nidaros)

(Nettavisen): – Jeg tror kanskje at mange tenker på dette med sukkerinnholdet i ulike alkoholholdige drikker, men så glemmer de, eller er ikke klar over, at alkohol i seg selv også gir kalorier, sier klinisk ernæringsfysiolog i Bramat, Cathrine Borchsenius til Nettavisen.

Mens ett gram sukker gir omkring fire kalorier, gir nemlig ett gram alkohol nesten det dobbelte – syv kalorier. Dermed er det først og fremst alkoholinnholdet i drikken som avgjør, mens kaloriene du får fra sukkeret selvsagt kommer i tillegg.

Søtt og med høy alkoholprosent, gir med andre ord gjerne flest kalorier – selvfølgelig sett sammen med mengden du drikker.

Nederst i saken ser du eksempler på omtrentlig kaloriinnhold i forskjellige alkoholholdige drikkevarer.

1,5 kilo opp

Ifølge SSB drikker omkring en av tre av voksne i Norge ukentlig, der dette gjelder omkring 41 prosent menn og 29 prosent kvinner. Undersøkelser har vist at Norge er blant landene som drikker minst i Europa, men mange kjenner kanskje på at et glass kan være ekstra fristende om sommeren.

Drikker du tre ekstra øl i uken fra mai og til og med august så er det omtrent 10.200 ekstra kalorier kun i form av noen ekstra halvlitere drikke. Kutter du ut tre øl i uka i et helt år kan du derimot i teorien gå ned over fire kilo, om vi tenker at det er 7.000 kalorier i én kilo.

Med andre ord er det en del kalorier i drikkevarene våre, og ønsker du å gå ned i vekt, så er det også mye å spare på å velge riktig i butikkhyllene.

Les også

Da Lisa Marie (29) fra Trondheim hadde flyttet seks ganger på kort tid var hun lei – nå har hun funnet løsningen for bare 4000 kroner

Mer kalorier fra alkoholen

Det er imidlertid vanskelig å gjette seg fram til kaloriinnholdet på varer på Vinmonopolet, og det er ikke et krav at produkter produsenter av alkoholholdige drikke skal oppgi kalorier. Men noen tips kan være greie å ha med seg.

– De fleste rødviner og hvitviner har langt mer kalorier fra alkohol enn fra sukker, sier kategorisjef og presseansvarlig Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet.

Tørr hvitvin er gjerne et bedre valg enn en søt en, men fordi det generelt ofte ikke er så mye sukker i den vinen vi velger, er det altså alkoholprosenten som forteller deg mest om kaloriinnholdet. Hvitvin, rosévin og musserende har ofte lavere alkoholprosent enn rødvin, og kan dermed også ha færre kalorier.

«Kalorifattige» alternativer

De siste årene har det også kommet en del alkoholholdige alternativer på markedet som inneholder en del mindre kalorier enn du finner i «originalene». For eksempel inneholder en halvliter med «Lite-øl» omkring 60 kalorier mindre enn en halvliter vanlig pils, og velger du sider uten tilsatt sukker, eller lite-versjonen, kan du spare omkring 70 kalorier per enhet.

Drikker du fire halvlitere i uka vil det da si at du kan spare over 1000 kalorier i måneden.

– Sider uten sukker, tørr hvitvin, øl med mindre karbohydrater og/eller kalorier er greie alternativer, sier Borchsenius.

Hard Seltzer er et annet alternativ som er dukket opp i Norge nylig. Drikken består av kullsyrevann, smak og alkohol og en boks a 0,33 liter gir gjerne under 100 kalorier. Til sammenligning inneholder en vanlig sider du kjøper i butikk gjerne i underkant av 200 kalorier per 0,33 liter, og en halvliter omkring 295 kalorier.

Les også

Ingrid (26) slo kraftig tilbake mot sykdommen som satte henne ut av spill: – Jeg var helt på «bånn»

Økende interesse

Hos Vinmonopolet påpeker Pettersen at både øl, surøl og sider inneholder omkring halvparten mengden alkohol som vin, og at håndverkssider ofte vil inneholde mindre sukker enn smakssatt sider. En del viner som produseres i dag er også produsert med litt lavere alkoholprosent.

Han trekker også fram at det finnes flere alkoholfrie alternativer, både i form av musserende, forskjellige typer øl og drinker. Alkoholfritt øl og alkoholfri vin kan du, ifølge matvaretabellen få med henholdsvis 24 og 17 kalorier per hundre gram – omkring 120 kalorier på en halvliter øl og 25 på et glass vin, som vil kunne være omkring 80 til 90 mindre enn i de alkoholholdige drikkene.

– Vi opplever absolutt at flere av våre kunder er opptatt av innholdet i det de spiser og drikker. Interessen er økende for naturvin og produkter med så få tilsetninger som mulig. Mange er opptatt av sukkerinnhold, og de siste årene også av lavere alkoholinnhold, forteller han.

Mengde er viktig

Det er også et poeng at selv om du kanskje ønsker å unngå for mange kalorier i form av hurtigmat, sukker og alkohol, er det viktig å ikke drikke på tom mage. Å drikke vann mellom alkoholen er også et godt tips for å unngå at det blir for mye.

Også når det gjelder kaloriene kommer det hele nemlig i stor grad an på hvor mye du drikker, og noen vil ha lettere for å drikke mer av en type drikke enn annen. Drikker du gjerne langt mer om du drikker øl enn om du drikker vin, vil selvsagt dette også være viktig.

Det er imidlertid heller ikke bare alkohol og sukker som kan gjøre at drikkevarene vises på vekta.

– Et annet viktig poeng når det kommer til alkohol, er jo at det kan få oss til å slappe av, ikke være så nøye på ting, sier Borchsenius.

– For en som ønsker å holde vekten eller gå ned i vekt, så kan dette resultere i at man kanskje spiser litt mer, forsyner seg litt oftere av snacksskålen og så videre. Og så er det jo faktisk slik at alkohol øker appetitten, det er også greit å være klar over, påpeker hun.

Les også

Malin Sofie (29) har gått ned 49 kilo. Slik gjorde hun det

Under er noen eksempler på omtrentlig kaloriinnhold i forskjellig alkoholholdig drikke:

 • Vanlig pils inneholder omkring 40 kalorier per 100 gram – 200 kalorier på en halvliter.
 • Ultra Lite eller Lite øl inneholder omkring 25 til 32 kalorier – mellom 125 og 160 kalorier per halvliter
 • Lettøl inneholder omkring 25 kalorier per 100 gram – 125 kalorier per halvliter
 • Sider à 4,5 prosent alkohol inneholder omkring 59 kalorier per 100 gram – 295 kalorier per halvliter
 • Sider uten sukker/Sider Lite inneholder omkring 30 kalorier per 100 gram og 150 per halvliter
 • Hard Seltzer: Omkring 30 kalorier per 100 gram og 150 kalorier per halvliter
 • Halvtørr hvitvin med 10 prosent alkohol kan inneholde omkring 72 kalorier per 100 gram – rundt 108 per glass på 1,5 desiliter
 • Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol kan inneholde omkring 69 kalorier – 103 kalorier per glass.
 • Rødvin med 12 prosent alkohol kan inneholde 74 kalorier per 100 gram – 111 kalorier per glass
 • Musserende rosévin kan inneholde 104 kalorier – 156 kalorier per glass.
 • Portvin kan inneholde omkring 151 kalorier per 100 gram – 226 per 1,5 desiliter
 • Sprit med 40 prosent alkohol: 244 kalorier per 100 gram og omkring 98 kalorier per enhet på 40 desiliter.
 • Sprit med 60 prosent alkohol: 369 kalorier per 100 gram og omkring 147 kalorier per 40 desiliter

Kilder: Matvaretabellen.no og produsentene

Kommentarer til denne saken