Rydder unna bilene til stor Tromsø-fest

Her blir det fest! Sara Normann Lund - arkitekt og sitter i faggruppen i NODA og Michele Renee Widerøe - Daglig leder i NODA  (Nordnorsk Design- og Arkitektursenter) planlegger stor bakgårdsfest bak gamle Driv 18. juni.

Her blir det fest! Sara Normann Lund - arkitekt og sitter i faggruppen i NODA og Michele Renee Widerøe - Daglig leder i NODA (Nordnorsk Design- og Arkitektursenter) planlegger stor bakgårdsfest bak gamle Driv 18. juni. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

For andre år på rad arrangerer Nordnorsk Design og Arkitektursenter (NODA) gatefest i Midnight Sun Maraton-helga. Men denne gangen gjør de det større.

Fjorårets fest ble arrangert i bakgården til NODAs egne lokaler - ved Circa sør i Tromsø sentrum. Nå skifter de fokus over til nordbyen.

Årets gatefest skal gå av stabelen på parkeringsplassen bak gamle Driv, kan Michele Renee Widerøe i NODA fortelle.

- Det er viktig å vise frem mulighetene som finnes i sentrum. Her er en rekke fine uterom og bakgårder. I tillegg er nordbyen veldig aktuell for tiden, og akkurat dette området er veldig spennende, sier Widerøe.

Samarbeid

Hun gleder seg veldig over å ha fått de tre gårdeierne rundt parkeringsplassen med på samarbeidet - hun omtaler ACA Developments, Pellerin og TACO AS som meget interesserte i sentrumsutvikling.

- Alle skal fjerne bilene sine, slik at vi får et stort område å jobbe med. I tillegg støtter de oss økonomisk.

NODA har engasjert både arkitekt og landskapsarkitekt til å tilrettelegge området, og avslører at de vurderer å legge kunstgress på hele plassen. Bedrifter i nabolaget er invitert med. Hildr og Burgr stiller med lokal mat, Svermeriet (redesign av møbler/cafe) er med, og en gammel gjenbruksbutikk i området skal også være med på et marked under gatefesten.

To utstillinger

Widerøe ønsket også å involvere kommunen. De var ikke vanskelig å be, og stiller med folk på festen.

- Tromsø kommune har hatt en prekvalifisering der de har invitert 10-15 arkitektkontorer til å lage tegninger over hvordan de ser for seg Nordbyen fremover. Vinneren av konkurransen avsløres to dager etter festen vår, men vi har fått lov til å vise fram alle bidragene i en utstilling, sier Widerøe.

NODAs nyeste medlem, designkontoret Flip, blir også med på moroa. En av designerne på kontoret samarbeider med grafikere i Berlin og Oslo. Sammen har de et prosjekt der de hver måned sender ut et ord til forskjellige designere. Tilbake får de plakater som tar for seg tematikken rundt ordet. Hver måned kan de få rundt 200 plakater.

- På gatefesten skal de ha en plakatutstilling. De sender ut et ord som har relevans til oss, muligens "gamlebyen", og så skal de velge ut 30 plakater som vi skal henge opp, sier Widerøe.

Plakatene henges opp i en slags sti som leder folk til Flips kontorer, som ligger like ved Kurant, nedenfor Skansen.

- Dermed får vi også ledet folk inn i selve kjernen av nordbyen.

Stor veggkunst

Like ved parkeringsplassen er det også en stor vegg. Den er 30 meter bred og 11 meter høy. Widerøe har invitert en grafisk designer og illustratør til å gjøre street art her.

- Han skal male med pensel rett på veggen, så det blir litt annerledes. Det blir et nordnorsk motiv. Det er Pellerin som eier veggen, og de ønsker at bildet skal bli stående også etter gatefesten. Dette kan faktisk bli Tromsøs største veggmaleri, sier Widerøe, som håper at bildet kan bli en attraksjon i seg selv etter hvert.

Widerøe mener selv at gatefestprosjektet er veldig allsidig.

- Vi ønsker også å være mer enn bare en fest. Vi vil være en arena for å prate om sentrumsutvikiling, sier Widerøe.

Og kanskje kommer en stor rosin i pølsa:

- Kongen og dronningen er i byen denne helga. De skal ha en hagefest på Skansen. Det er jo rett i nabolaget. Så vi har sendt en invitasjon til Slottet for å se om de kanskje vil svinge innom oss på veien. Dronningen er jo veldig opptatt av kunst, sier Widerøe med et smil.