Rosbalt melder at Berg ble tatt idet han fikk overlevert hemmeligstemplede dokumenter om den russiske marinen. Han er nå arrestert for spionasje i Russland.

I Norge var det Dagens Næringsliv som omtalte saken først. Berg ble først pågrepet den 8. desember.

Dagens næringsliv melder at Berg har fått utnevnt en russisk advokat. UD har også vært i kontakt med Berg.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til DN.

Den russiske mannen som ble tatt for å overlevere de hemmelige dokumentene har tidligere blitt arrestert for landsforræderi mot eget land.

Frode Berg jobbet på den norskrussiske grensa i mer eller mindre hele sitt yrkesaktive liv. Først var han soldat ved Garnisonen i Sør-Varanger, og i 1990 fikk han jobb i Grensekommissariatet.

Da han skulle pensjonere seg for tre år siden, uttalte han i Finnmarken at det norsk-russiske samarbeidet er unikt. 

– Når vi har grensekommisjonsmøter snakker vi ikke om politikk og om problemene mellom Russland og Ukraina og forholdet til vesten. Vi snakker om andre ting. Fiske. Russland bruker faktisk sin grense mot Norge som eksempel i undervisning og media på hvor god en grense kan være, sa han da.