Den spionsiktede nordmannens russiske forsvarer omtaler torsdagens rettsmøte som en formalitet der alle aktørene på forhånd vet hva som vil bli lagt fram, hva som vil bli sagt og hva utfallet vil bli.

– Trolig er kjennelsen allerede skrevet ferdig. Jeg forventer at varetektsfengslingen forlenges med nye tre måneder, sier Novikov til NTB.

Han sier at fengslinger som hovedregel blir forlenget helt fram til en sak kommer opp for retten i Russland.

– Når det i tillegg er en høyprofilert sak med en spionsiktelse, så er det absolutt ingen praksis for at varetektsfengslingen ikke forlenges, sier Novikov.

Ingen innrømmelse

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember i fjor med 3.000 euro i kontanter som det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Berg har ifølge sine advokater innrømmet at han var i Moskva på oppdrag for Etterretningstjenesten, men kun som uvitende kurer.

– Jeg understreker at Berg ikke har innrømmet noen form for skyld. Han nekter for å ha vært i Russland som spion, understreker Novikov.

 

Helse-bekymring

62-åringen sitter i høysikkerhetsfengselet Lefortovo under forhold som Novikov beskriver som vanskelige.

– Min vurdering er at det ikke er noen umiddelbar fare for Frode Bergs helse. Men isolasjon og mangel på fysisk aktivitet er ikke bra for en mann i hans helsetilstand. Får vi ikke en løsning i løpet av de nærmeste månedene, vil det få betydelig negativ effekt på hans helsetilstand, sier Novikov.

Han legger til at Frode Berg er innforstått med sin situasjon og innstilt på at han blir sittende i varetekt.

Flere spor

Berg har gitt uttrykk for at han er skuffet over offentlig støtte fra norske myndigheter. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fastholdt at Bergs sak er en «konsulær sak» i et intervju med NTB nylig, samtidig som hun opplyste at UD jobber langt flere spor for å ivareta hans interesser best mulig.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

– Vi kommenterer aldri denne type spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, lød svaret som kom via Forsvarsdepartementets pressevakt Lars Gjemble.

Les også

Stort Nordlys-intervju om Frode Berg-saken: - Han er dritredd nå og har det helt jævli