Spionanklaget finnmarking nekter all skyld: – Han kan ha blitt brukt som provokasjon

NEKTER: Spionanklagede nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva. Hans advokat har i dag møtt med Berg, og forteller at nordmannen nekter all skyld i saken.

NEKTER: Spionanklagede nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Moskva. Hans advokat har i dag møtt med Berg, og forteller at nordmannen nekter all skyld i saken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag fikk Frode Bergs russiske advokat, Ilya Novikov tilgang til sin klient i det russiske fengslet i Moskva.

DEL

Berg benekter all skyld og hevder at han ble arrestert av politiet på åpen gate når han var på vei til å sende en pakke på vegne av norske bekjente.

– Jeg fikk endelig møtt Frode Berg i dag. Det aller første og viktigste vi fikk etablert i dag, er at han nekter all skyld. Han har også godtatt meg som sin advokat og erkjenner at jeg jobber på hans vegne. Berg er, omstendighetene tatt i beregning, i god form, sier Novikov til iFinnmark.

Les også: Bergs russiske advokat: – I verste fall får jeg ikke treffe ham før etter nyttår

Møtte Berg

Han har blitt engasjert av Frode Bergs norske advokat. Først tirsdag fikk han tilgang til fengslet der nordmannen sitter arrestert for spionasje, melder VG.

Novikov forteller til iFinnmark at Bergs versjon av historien rundt pågripelsen er en noe annen enn det det russiske politiet har lagt frem tidligere.

Ifølge russiske medier ble Berg tatt mens han mottok informasjon om den russiske flåten. Berg forteller at han ble pågrepet av det russiske politiet på åpen gate, like utenfor sitt hotell.

– Han hadde blitt bedt av sine norske bekjente om å overlevere en pengesum til en russisk adresse. På nåværende tidspunkt er det ikke kjent hvem det er som bor på den oppgitte adressen. Berg var på vei til posten for å overlevere disse pengene da han ble arrestert utenfor hotellet sitt, forteller Novikov.

Han har to hovedteorier om hva som har skjedd med Berg. Den ene er at Berg kan ha blitt utnyttet i en hemmelig operasjon, uten at han selv har forstått hva han har vært med på.

– Han har i god tro mottatt disse pengene som han fikk beskjed om å overlevere videre, og det var han på vei til å gjøre. Etter det han forteller meg, var ikke han informert om hva disse pengene skulle gå til og hvem de var ment for, sier Novikov.

Les også: Torbjørn snakket om Frode Berg i juleprekenen – kirken reagerte med applaus

Kan være provokasjon

Hans andre teori er at russiske myndigheter bruker Berg som en provokasjon.

– Her er det svært sannsylig at myndighetene har overvåket Berg veldig nøye. De må ha visst at han var på vei inn i landet, og de må ha visst veldig godt at han skulle være utenfor hotellet sitt på det gitte tidspunktet. Jeg har ikke for stor erfaring innenfor internasjonal etteretning, men etter det jeg kjenner til, er spioner godt trent og opplært i hvordan de skal håndtere situasjonen når de blir tatt for noe. Ifølge informasjonen jeg har fått tilgang til om hvordan pågripelsen skjedde, var Berg totalt uforberedt, og han visste ikke hvordan man skulle oppføre seg i en slik situasjon, sier Novikov.

Han forteller at Berg allerede har vært med på minst ett avhør med advokaten som var utnevnt av russiske myndigheter til stede. Men Novikov er usikker på hvor mye Berg forstår av situasjonen han nå er i.

– Berg forstår veldig lite russisk, og det er få av de ansatte i fengslet som snakker engelsk, så det er en nokså høy språkbarriere som er i veien under hele etterforskningen. Jeg er også usikker på om han forsto forhørssituasjonen, og om han var klar over at informasjonen han har oppgitt, kan bli brukt mot han senere, sier advokaten.

Les også: Han skal forsvare Frode Berg mot spionanklagene

Starter opp etter nyttår

Han forteller at de etter planen skal starte å samle informasjon for alvor etter nyttårsfeiringen i Russland. Første offentlige arbeisdag etter feiringen der er 8 januar. Før nyttår forteller Novikov at han jobber med å tilrettelegge mest mulig for at Berg skal ha det bra i fengslet.

– Det handler om praktiske ting, slik som for eksempel dopapir og klær. Vi skal jobbe med at han får tilrettelagt alt det praktiske rundt seg nå før nyttår. Det har vært vanskelig for han å uttryke noen av sine ønsker og behov på grunn av språkvanskene, og jeg håper på å ordne det slik at en tolk kan møte han med jevne mellomrom for å viderebringe noen av behovene hans til de ansatte, sier Novikov.

Over nyttår starter de også innhenting av vitner i saken.

– Per nå vet jeg ikke om noen konkrete vitner, men siden dette har skjedd på åpen gate, regner jeg med at det finnes vitner til det som skjedde, og de skal vi klare å spore opp. I en slik spionsak er det ofte lett å komme med beskyldninger, men svært  vanskelig å komme med bevis for noe. Dette skal vi jobbe videre med rett over nyttår, sier Novikov.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken