Gå til sidens hovedinnhold

Russland reagerer på at at dette skipet er i Nord-Norge

Artikkelen er over 6 år gammel

Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti er ikke i tvil om at den russiske beredskapsøvelsen, som startet mandag, er et svar på den norske øvelsen Joint Viking

I en kommentar signert av Aleksandr Khrolenko står det at det russerne ser på som spesielt ille er at den norske fregatten KMN Thor Heyerdahl nå ligger nært deres grense.

«Thor Heyerdahl, som er designet for å bekjempe ubåter og skip, ligger nå Kirkenes, bare 8 km fra den russiske grensen», står det i artikkelen.

Videre skriver de at fregatten har installert det amerikansk kampsystem Aegis. Systemet kan håndtere både luft-, overflate- og undervannstrusler, og avisen skriver at dette representerer en trussel mot den russiske flåten.

Vinterøvelsen Joint Viking er nå i gang i Finnmark.

KNM Thor Heyerdahl er den største av sitt slag i Norge og er flaggskipet i sjøstyrken. Den har inntatt Finnmarkskysten i Forsvarets vinterøvelse Joint Viking 15. Om bord befinner styrkesjefen Henning Amundsen seg, og hele den maritime delen av øvelsen ledes fra fregatten.

– Det er første gang KNM Thor Heyerdahl er i Kirkenes, og det er første gang en Nansen-klasse fregatt besøker Kirkenes, forteller flaggkommandør og styrkesjef Henning Amundsen til Ifinnmark.

Se mer: Russlands nordflåte i alarmberedskap

- Skalkeskjul for etterretningsvirksomhet

Ria Novosti skriver også at Norges militærøvelse er en provokasjon mot Russland.

- Norge er åpenbart i gang med å øke sin aktivitet i nordområdene, etter instruks fra NATO, skriver kommentatoren Aleksandr Khrolenko.

De mener Norge bruker øvelsen som skalkeskjul for etterretningsvirksomhet

«Tidligere pleide nordmennene å holde sine øvelser lenger sør. Dette var både billigere, og mer vennligsinnet overfor naboen,» skriver Khrolenko.

Ria Novosti er Russlands viktigste internasjonale telegrambyrå og er drevet av staten.

Se også: 5000 soldater og 400 militære kjøretøy "flytter" til Finnmark

- Sammenheng

Aftenposten har snakket med en rekke forskere om Russlands plutselige storøvelse er et svar på Joint Viking i 2015.

Mens enkelte svarer nei, er det andre som tror at det kan være en sammenheng.

Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO er en av flere som svarer ja. 

- Vi kan ikke være skråsikre på at Russland ikke hadde planlagt en slik øvelse for en stund siden. Men det er lett å tolke dette som en eskalering, der russerne ser på den norske som en offensiv øvelse, og svarer på den, sier Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO til Aftenposten.

Også Ståle Ulriksen, fra NUPI og Sjøkrigsskolen, mener Russland nå svarer på Norges øvelse.

- Den har en sammenheng, men Russlands øvelse er ikke bare et svar på den norske. De øver i flere deler av verden, øvelsen er mer et svar på det generelle klimaet. Både Russland og vi øver fordi vi er mer bekymret enn vi var, sier han.

Les også: Slik foregår øvelsen Joint Viking

I alarmberedskap

Det var på mandag at det ble kjent at den russiske Nordflåten satt i full kampberedskap

Hensikten skal ifølge forsvarsminister Sergej Sjoigu være å teste avdelingenes beredskapsnivå. 38 000 soldater, 41 overflateskip, 15 ubåter og over 110 fly og helikoptre skal i følge forsvarsministeren delta i øvelsen. Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk, 150 kilometer fra norskegrensen, og rundt 20 mil fra Kirkenes. Øvelsen skal være frem til fredag.

Alarmberedskapen skjer samtidig som Norge avholder storøvelsen Joint Viking. I overkant av 5000 personell fra Forsvaret deltar i øvelsen.

Kommentarer til denne saken