Torsdag morgen grunnstøtte den russiske tråleren Kokshaysk ved Arnøya i Troms. Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) fikk raskt melding om hendelsen.

– Vi fikk melding rundt klokka 06.00 torsdag morgen at tråleren har grunnstøtt på sørvestsida av Arnøya. Det er 35 mennesker om bord, sier Bård Mortensen ved HRS-sentralen til Nordlys litt etter klokka sju torsdag morgen.

Like etter klokka 10.00 torsdag opplyser HRS at oppdraget nå er gått over til å være en bergingsaksjon.

- Det videre arbeidet på stedet overtas nå av Kystverket. KV Farm er på stedet cirka klokka 12.00. De har en del lenseutstyr om bord og vil påse at det ikke er noen utslipp fra tråleren.

Det er nå fjære ved havaristen. Først når floen tiltar kan man ta tråleren på slep. Da vil også kystvaktskipet KV Barentshav være på plass ved den russiske tråleren.

Mannskapet blir om bord på båten.

To fartøyer lå allerede ved 08-tida like ved tråleren Kosaysk.

– Vi ser folk på dekk. Alt er rolig, og det er ingen dramatikk, sier Edmund Johnsen, som er skipper på frakteskuta Vargøy.

De var på vei fra Årviksand til Vannøya da Hovedredningssentralen alarmerte, og ba de om å gå mot havaristen.

– Det russiske fartøyet ligger stabilt ved land. Sjøen feller, og de vil nok vente til det blir flo i ettermiddag, før de forsøker å dra den av grunn, sier Johnsen.

Grunnstøtingen har skjedd i et område som er ubebodd. Nærmeste bebyggelse er Akkarvik.

– De har rapportert at de tar inn litt vann, opplyser redningssentralen.

Se video fra redningsskøyta:

Det ligger to sivile fartøy like ved den russiske tråleren, i tillegg til at et redningshelikopter fra Banak er på vi for å være i beredskap.

Ei redningsskøyte er på vei fra Tromsø, i tillegg til to kystvaktskip som fremdeles er et stykke unna.

– Alle mannskaper er klare i tilfelle situasjonen skulle utvikle seg. Sjøen er fellende nå, og det blir lavvann rundt klokka elleve. Vi må se an hvordan behovet blir, og om man blir nødt til å evakuere båten, sier Mortensen.

Nordlys har vært i kontakt med en båt i området, som sier at den russiske tråleren ser ut til å ha kjørt rett på land. Båten står støtt der, og man avventer til redningsfartøyet kommer.