Frode (29) har kjempet for saken siden 2008: - Jeg vil gå på kino som alle andre

- Jeg føler meg som alle andre, når jeg får gjøre som alle andre, sier Frode Heggelund.

- Jeg føler meg som alle andre, når jeg får gjøre som alle andre, sier Frode Heggelund. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Rullestolbrukere i Tromsø har i mange år ønsket seg evakueringsheis ved Aurora Fokus kino. Nå ser det endelig ut til å bli en realitet.

DEL

- Det vil bety enormt mye for meg og mange andre den dagen vi får en evakueringsheis til kinolokalet, sier Frode Heggelund (29).

Har et stort håp om at heisen endelig skal bli virkelighet.

- Mer enn å se film

- Jeg er veldig glad i å se på filmer, men det blir ikke helt det samme å skulle se det hjemme på dvd. Kinoopplevelsen er så mye mer enn bare å se en film. Hele stemningen med den mørke kinosalen, godteriet og ikke minst det å kunne få glemme hverdagen for en liten stund, er ting jeg liker så godt med å gå på kino. Vel, rulle på kino, flirer Heggelund.

Slik det er i dag må rullestolbrukere ha med seg to ledsagere om de vil oppleve filmer på kino i Tromsø, i tilfelle det skulle bryte ut brann i lokalet.

Hvis en slik situasjon skulle oppstå må brukerne bli løftet opp redningsveiene, da kinoen ikke er tilrettelagt med evakueringsheis.

- Føles utrolig urettferdig og diskriminerende

- Nå er det mye som må planlegges, ofte i lang tid, for at jeg skal kunne dra en tur på kino. Jeg har personlig assistent et visst antall timer per måned. Når jeg må ha to assistenter med på kino, brukes dobbelt av timene mine opp. Dermed må jeg si nei til noe annet jeg behøver hjelp til, forklarer Heggelund. 

- Når det kommer en evakueringsheis vil jeg faktisk kunne si ja, hvis noen ber meg med på kino, smiler Heggelund og legger til:

- Jeg føler meg som alle andre, når jeg får gjøre som alle andre.

Heggelund er styremedlem i Norges Handikapforbunds ungdom og har selv kjempet for denne saken siden 2008.

- Jeg kommer ikke til å gi meg, sier han.

Til politisk behandling

Siden 2009/2010 har Tromsø kommune jobbet med å finne bedre evakueringsløsninger for personer med bevegelseshemninger fra kinoanlegget. Nå skal saken tas opp i formannskapet tirsdag i neste uke.

Evakueringsheisen er beregnet til å koste rundt åtte mill. kroner.

Frode Gustavsen som er prosjektleder og byggforvalter i Tromsø kommune sier det er en del prosjektering som må fullføres før heisen kan stå klar i løpet av 2018, som er planen. Ambisjonen er 4-6 måneder.

- Konseptet for en slik type heis er noe utradisjonell her i Norge. For å finne praktiske løsninger har vi måtte hente grunnlag fra britiske standarder, forklarer Gustavsen.

Etterlyst løsninger

Flere privatpersoner, ombud og organisasjoner har etterlyst bedre løsninger på kinoen.

- I utgangspunktet var det ikke et krav om evakueringsheis når Aurora Fokus Kino ble bygd. Vi har lagt frem forslag om trappeheis for noen år tilbake, men det visste seg ikke å være en gunstig løsning, sier Gustavsen.

- Jeg håper for kommunen sin del at det ikke bare et stunt fra deres side, men at de faktisk ordner det denne gangen, sier Frode Heggelund og legger til:

-Men jeg tror det ikke før jeg får se det.

Artikkeltags