Royal åpning av kunsthall på Svalbard

Artikkelen er over 4 år gammel

Med dronning Sonja hjertelig til stede ble Kunsthall Svalbard offisielt åpnet fredag kveld.

DEL

LONGYEARBYEN: Og når drømmer går i oppfyllelse, hva passer vel bedre til snorklipping enn sakser som lyser som var de av gull. Nå var saksa riktignok bare av messing, men det var en svært tilfreds museumsdirektør Knut Ljøgodt som fredag kunne invitere til kongelig åpning av Nordnorsk Kunstmuseums kunsthall på Svalbard.

Inspirerende sted

- Ved å etablere en filial her, er Nordnorsk Kunstmuseum det nordligste kunstmuseum i verden. Og for et spennende og inspirerende sted i dette vakre og dramatiske landskapet. Gratulerer! sa dronning Sonja og erklærte Kunsthall Svalbard for åpnet.

- Dette er en drøm for oss som endelig blir realisert, sier museumsdirektøren, flankert av styreleder Tove Veierød og kulturminister Thorild Widvey.

Museumsdirektøren understreker at Nordnorsk Kunstmuseum er et museum for hele den nordlige regionen og en institusjon i vekst

- Det normale for et styre og en direktør i et kunstmuseum er å si: Nå får vi en er internasjonal stjernearkitekt og bygger en ny fløy i Tromsø. Slik tenker ikke vi. Vi vil være fysisk til stede i nordområdene, inspirert av det vi ser i den store verden – Tate-museet i England, Moderna Museet i Sverige. De har filialer i andre byer og det er en fantastisk måte å nå ut på, sier Ljøgodt.

Han har mer enn én gang fått spørsmålet: Hvorfor Svalbard?

Gjestekunstnere

- Dette er så langt nord vi kan komme. Det er et internasjonalt sentrum og det vil vi spille på. Vi vil både bringe kunst til dem som bor her samt trekke til oss et internasjonalt publikum. Og vi vil ha kunstnere på høyt internasjonalt nivå. For å få det til er vi i ferd med å etablere et gjestekunstnerprogram som er støttet av Sparebanken Nord-Norges kulturnæringsstiftelse.

Kvinnelig pioner

Første kunstner som stiller ut i Kunsthall Svalbard er Joan Jones. Født i  New York i 1936 og var en av de kvinnelige pionerkunstnerne i 1960-70-årene innen videokunst og performance. Hun har ofte latt seg inspirere av det arktiske landskapets krefter, som vises bl.a. i det velkjente videoverket «Volcano Saga» (1989). Det er verket «Glacier» fra 2010 (hvor deler av innspillingen gjort i Lofoten) som står i fokus i åpningsutstillinga. Glacier er inspirert av den islandske forfatteren Haldor Laxnes’ roman «Under breen». Ifølge Ljøgodt representerer Jones USA på Venezia-biennalen i 2015, derfor kunne hun ikke være til stede under åpninga fredag. Men det er et håp om at Jones kan besøke Svalbard til sommeren.

En veldig god idé

Kulturminister Thorild Widvey synes det er fantastisk at man har klart å få dette til på så kort tid.

- Jeg var i Tromsø for ett års tid siden og ble orientert om at de hadde en drøm om å få realisert denne kunsthallen her på Svalbard. Det syntes jeg var en veldig god ide av flere årsaker – man får en kunsthall til bruk for befolkningen og en annen viktig dimensjon er alle turistene som kommer hit, det så vi da vi kom med fly fra fastlandet, sier kulturministeren.

Kunsthall Svalbard holder til i Svalbard Museum.

- En av grunnene til at vi har valgt å starte her er fordi det her er et profesjonelt museum med de kvalitetskriterier vi stilte, sier Ljøgodt.

- Hjertelig velkommen skal dere være. Jeg sier med Olof Palme: Vi har underbara dagar framför oss, repliserer direktør Tora Hultgreen.